"Mobile banking-ul reprezinta viitorul, al carui potential este foarte ridicat, acesta fiind si motivul pentru care am infiintat Pay&Co, unde sunt actionar alaturi de alte persoane. In opinia mea, viitorul este urmatorul: vom face plati intre telefoane mobile, de la mobil la ATM. De asemenea, comerciantii vor accepta din ce in ce mai mult plata cu telefonul", a afirmat Grecescu la conferinta "Mediafax Talks about Mobile Banking".

Prezent la eveniment, Andrei Cretu, consulting manager la PwC Romania, a declarat ca in urmatorii ani adoptia mobile banking-ului va fi mult mai agresiva comparativ cu acceptarea platilor cu cardul bancar.

"Cresterea gradului de penetrare a telefoanelor inteligente si tinerii sunt cauzele acestei agresivitati in privinta adoptiei agresive a mobile banking-ului. Practic, daca eliminarea platilor cash de catre cardul bancar a durat cativa ani, adoptia mobile banking-ul va fi mult mai rapida", a spus Cretu.

Numarul utilizatorilor de mobile banking din Romania este de aproximativ 500.000, potrivit unei estimari BRD.

Piata platilor prin dispozitive mobile, estimata la 10 milioane de euro pe an

Piata platilor prin dispozitive mobile din Romania este estimata la 10 milioane euro pe an. Cel putin o treime dintre romani folosesc acest tip de serviciu, iar dezvoltarea de parteneriate intre banci si operatorii telecom poate sustine piata, potrivit companiei de marketing Breeze Mobile.

"Piata (platilor mobile din Romania, n.r.) este dificil de estimat, tranzactiile totale pe an fiind de circa zece milioane de euro", a declarat joi, la conferinta "Mediafax Talks about Mobile Banking", Dan Virtopeanu, managing partner Breeze Mobile, parte a grupului Leo Burnett.

Majoritatea tranzactiilor, care includ plati prin SMS, tranzactii in jocuri online si pentru parcare, sunt efectuate de utilizatorii de internet, a spus el.

Dezvoltarea platilor mobile in Romania depinde de ecosistemele create, de adoptarea noilor modalitati de derulare a tranzactiilor si de educarea consumatorilor.

Operatorii de telefonie mobila vor juca in continuare un rol major, dar trebuie sa se lupte cu noi provocari, precum magazinele de aplicatii, care castiga deja teren. "Oportunitati vor exista pentru cei care reusesc sa construiasca un ecosistem cu solutii alternative pentru plati mobile", a spus Virtopeanu.

Platile prin dispozitive mobile vor urca in acest an la nivel global cu 44%, de la 163,1 miliarde de dolari anul trecut la 235,4 miliarde de dolari, potrivit firmei de cercetare Gartner.

Dezvoltarea de parteneriate intre operatorii de telefonie mobila si banci ar putea sustine cresterea pietei platilor efectuate prin dispozitive mobile, afirma seful Breeze. Succesul noii tehnologii va depinde nu doar de modul in care este implementata, ci si de cum vor fi educati clientii sa o foloseasca, a adaugat el.

Adoptarea in masa a smartphone-urilor genereaza noi provocari in privinta securitatii, precum furtul de date, phishing-ul si programe de tip malware.