Explicatia este ca formula de calcul, stabilita in Codul Fiscal, ar fi dus la scaderea accizei si a incasarilor la buget, dar si la ieftinirea benzinei, motorinei, tigarilor si bauturilor alcoolice.

Si asta pentru ca accizele ar fi fost calculate la un curs de 4,41 lei pentru un euro, insa cei de la Finante vor folosi si anul viitor acelasi curs de pana acum, de 4,73 lei. Atunci, accizele vor fi re-calculate in lei si se vor indexa anual cu inflatia.

Potrivit legislatiei in vigoare, accizele pentru anul urmator se calculeaza in functie de cursul anuntat de Banca Centrala Europeana, la 1 octombrie. In acest an, BCE a anuntat un curs de referinta de 4,4093 lei/euro, mai mic cu 0,88% fata de cel de anul trecut. In consecinta, accizele ar fi trebuit sa scada in 2015.

Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a anuntat, ulterior, ca formula cu care va fi calculata valoarea accizelor anul viitor este inca in analiza la nivelul unui grup de lucru

Jurnalistii au incercat totusi sa afle daca metoda de calcul se va baza in continuare pe cursul anuntat miercuri de BCE, mai mic decat cel de la 1 octombrie 2013 si valabil pentru acest an, ceea ce ar inseamna ca accizele de anul viitor vor fi mai mici, sau i se "pare normal" sa fie folosit un curs artificial precum cel utilizat in acest an.

"Eu pot sa comentez pe masuri pe care le voi lua, pe care le-am luat, acesta este cursul accizei. Nu am nimic de comentat in momentul de fata referitor la cursul actual al accizei, decat ca lucram cu un grup de lucru si e posibil un alt mod de calculare sau poate sa ramana acelasi", a raspuns, la acea data, Petrescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, in urma cu doua zile, ca Guvernul nu va creste taxe si impozite, facand referire si la accize si spunand ca acestea vor ramane "exact cum au fost in 2014, niciun leu in plus", in conditiile in care sistemul aplicat pana acum la calculul accizelor ar trebui sa conduca la o scadere.

"Vreau sa va rog sa inchidem aceasta constructie bugetara pe 2015 pe principiile pe care le-am anuntat, si anume nu se creste nicio taxa si niciun impozit. Foarte multa lume intreba de acciza sau de...raman exact cum au fost in anul 2014, niciun leu in plus", a spus Ponta ministrilor in sedinta de guvern.

Accizele sunt platite pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunuri de lux, produse energetice si cafea. Accizele sunt calculate in euro intrucat nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar Romania a pracurs un calendar de crestere a valorilor de la momentul aderarii la spatiul comunitar.

In primele opt luni ale acestui an, incasarile din accize la bugetul general consolidat s-au situat la 15,37 miliarde de lei, in urcare cu aproape 11% de la 13,86 miliarde de lei in aceeasi perioada a anului trecut.