Prima radiografie oficiala a economiei subterane din Romania: 100 mld. lei/an. Daca s-ar reduce cu doar un sfert, Guvernul ar putea scadea CAS si majora salarii
100 de miliarde de lei, la atat se ridica evaziunea fiscala in Romania intr-un singur an. Estimarea apartine unei institutii a statului: Consiliul Fiscal si este prima radiografie oficiala a economiei negre de la noi din tara. Daca guvernul ar putea sa reduca evaziunea macar cu un sfert, banii ar fi suficienti pentru scaderea contributiilor sociale, majorarea salariilor bugetarilor si ar ramane si pentru constructia de autostrazi.
Anul trecut, statul a incasat din taxe si impozite 173 de miliarde de lei si a pierdut din evaziune fiscala 101 miliarde.
Cei mai multi bani se pierd din TVA, unde evaziunea este de 72 de miliarde de lei. Prin comparatie, salariile celor 1,2 milioane de bugetari costa statul 47 de miliarde de lei pe an. O reducere cu doar 10% a evaziunii ar insemna a majorare cu 15% a lefurilor.
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal: "S-a tot discutat despre evaziunea fiscala la paine, dar va atrag atentia ca la paine e chiar mai mica decat in alte zone. La carne dupa estimarile noastre evaziunea fiscala este mai mare de 80%, este imensa".
La mancare, evaziunea din TVA este de 10 miliarde de lei, echivalentul a 323 de kilometri de autostrada.
In timp ce neplata TVA in agricultura ajunge la 6,3 miliarde de lei, suma care ar putea acoperi costurile autostrazii Comarnic- Brasov.
La tutun si alcool, evaziunea depaseste 860 de milioane de euro, bani cu care s-ar putea construi de la zero trei stadione similare cu Arena Nationala.
Statul pierde, potrivit Consiliului Fiscal, si din munca la negru. In Romania exista 1,55 milioane de persoane care lucreaza fara acte, iar banii neincasati de stat ajung la 20 de miliarde de lei.
Sumele nu numai ca ar putea acoperi gaura creata in buget de reducerea CAS-ului cu 5%, ci intreg deficitul fondului de pensii.
Ionut Dumitru - presedintele Consiliului Fiscal: "Nu poti sa-i ceri unui om sa-si plateasca corect contributiile sociale cand se duce in spitale cu aspririna in buzunar. Este exclus. Si vede ce dezastru si ce genocid exista in spitalele romanesti".
La fel de adevarat este ca evaziunea s-ar putea reduce si daca oamenilor le-ar fi mai usor sa-si plateasca taxele.
Mugur Isarescu - guvernator BNR: "Dupa 14 ani vad cu nu avem sistem electronic sa stim ce e cu TVA, cu platile de impozite. Se duce omul 60 de kilometri la capitala de judet, ca sa poata plati impozitul".
Romania se afla pe penultimul loc in Europa la colectarea veniturilor ca procent din PIB. Daca noi colectam 32,7% , bulgarii si polonezii colecteaza peste 36% , in timp ce Ungaria si Italia trec de 46 %.