Zeta Petroleum si-a vandut participatia la trei perimetre petrolifere din Romania catre GM Investment
Holdingul GM Investment & Co Limited si-a dat acordul pentru a achizitiona de la Zeta Petroleum intregul capital social al Zeta Romania Group, care detine participatii la trei perimetre petrolifere in Romania.
"Zeta Romania Group anunta ca, in functie de satisfacerea anumitor clauze contractuale, GM Investment & Co Limited (un holding financiar cu portofoliu diversificat) si-a dat acordul pentru a achizitiona intreg capitalul social al Zeta Romania Group de la Zeta Petroleum plc (o companie listata pe Bursa din Australia). Zeta Romania Group ramane dedicata si concentrata asupra portofoliului curent de petrol si gaze naturale din Romania", potrivit companiei.
Prin noul proprietar, Zeta Romania Group are o buna finantare si este mai bine plasata in managerierea intereselor sale investitionale in concesiunea Bobocu (detinuta si operata 100%), concesiunea Suceava (50% interese, non-operator) si concesiunea Jimbolia (39% interese, non operator), mai spun reprezentantii companiei petroliere.
La sfarsitul lunii ianuarie, Zeta Petroleum a propus actionarilor vanzarea participatiilor pe care le detine la trei perimetre petrolifere din Romania, precizand ca nu mai sunt bani pentru programele obligatorii de investitii, potrivit unui document care urma sa fie discutat in Adunarea Generala a Actionarilor.
Aceste participatii urmau sa fie cedate companiei GMI, principalul actionar al Zeta Petroleum, in schimbul stergerii unor datorii in valoare totala de 1,9 milioane de lire sterline.
"Subsidiarele (din Romania - n. r.) detin participatii care necesita investitii semnificative in urmatoarele 12-18 luni, pentru a pastra validitatea licentelor. Cheltuielile pentru 2016 sunt estimate la 2,4 dolari australieni (7,08 milioane lei sau 1,55 milioane euro - n. r.). Compania nu are in prezent capacitatea sa sustina astfel de angajamente intensive de capital", se precizeaza in documentul citat.
La capitolul "dezavantajele renuntarii la aceste perimetre", compania mentioneaza ca risca sa fie delistata de la Bursa de Valori din Australia, unde este cotata, deoarece, practic, nu va mai detine nicio operatiune in urma renuntarii la cele din Romania.
"In cazul in care compania nu va fi capabila sa gaseasca un nou proiect in termen de sase luni de la renuntarea la aceste perimetre, asa cum cere nota nr. 12 din regulamentul de listare la ASX (Bursa de Valori din Australia - n. r.), compania ar putea fi suspendata de la lista oficiala a ASX", se mai arata in nota pentru actionari.