Vosganian spune ca statul nu va mai vinde resursele nationale, ci va cauta parteneri pentru asociere
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat sambata ca viitoarele privatizari ale unor companii de stat, precum Cupru Min, vor fi facute prin atragerea de parteneri, si nu prin vanzarea resurselor nationale.
"Am pornit de la conceptul de reindustrializare prin parteneri privati sau prin privatizari, cum sunt Oltchim si Cupru Min. Unde vorbim de zacaminte, trebuie sa fie parteneriate, iar nu vanzarea resurselor", a afirmat Vosganian dupa ce a preluat conducderea ministerului de la fostul detinator, Daniel Chitoiu.
In privinta Cupru Min, el a adaugat ca viitoarea privazizare ar putea fi facuta prin parteneriat, astfel incat statul sa contribuie cu resursele de cupru sau cu infrastructura, iar partenerul strain cu fonduri.
"Fiecare din parti isi aduce contributia, partea romana poate aduce resursa sau o infrastructura deja existenta, iar partenerul sau partenerii, investitiile si modernizarile tehnologice", a aprecizat ministrul Economiei.
Producatorul de cupru Cupru Min Abrud a fost oferit la vanzare cu un pret de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprita, in prima parte a acestui an, din cauza neintelegerilor cu Roman Copper, castigatorul licitatiei. Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a Cupru Min a fost asumata in discutiile cu Fondul Monetar International.
Proaspat-numitul ministru al Economiei a mai spus ca procedurile de listare la bursa a unor companii de stat care au inceput deja vor continua, iar cele care nu au fost inca initiate vor incepe, dar nu inainte ca Guvernul sa renegocieze acordul cu FMI pe aceasta tema.
"Mizam pe o anumita intelegere din partea FMI in legatura cu aspectele unde nu am pastrat ritmul stabilit. Listarile trebuie facute cand piata arata ca exista interes. O autoritate internationala, ca FMI sau Banca Mondiala, nu poate impune listari la bursa indiferent de rezultate", a spus ministrul.
Vosganian a aratat ca intentioneaza sa reactualizeze documentul de strategie energetica nationala, aprobat de Guvern in 2007, precum si startegia de reindustrializare a tarii. Potrivit lui Vosganian, reindustrializarea va fi facuta prin atragerea de investirori privati.
Ultimele guverne ale Romaniei au amanat de mai multe ori listarile la bursa ale unor companii de stat. In urma cu cateva zile, Executivul a extins cu un an, pana in 31 decembrie 2013, perioada in care s-a angajat ca va lista la bursa actiuni ale unor companii de stat.
Guvernul ar fi trebuit ca pana la finele acestui an sau inceputul anului viitor sa plaseze pe piata de capital pachete de actiuni ale companiilor Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Elcen Bucuresti, CFR Marfa, Tarom, Hidroelectrica, Romgaz si Nuclearelectrica.
De asemenea, Guvernul s-a angajat sa faca oferte publice secundare, pana la aceeasi data, pentru Transelectrica (15% din actiuni) si Transgaz (15% din actiuni). Oferta Transelectrica s-a incheiat cu succes la finele lunii martie. Listarea Hidroelectrica este intrerupta, intrucat compania a intrat in insolventa.
Pe acelasi subiect: