"Sunt impotriva impozitului minim pentru ca nu cred ca produce efecte. Am garantia Ministerului de Finante ca, din 1 ianuarie 2011, sa fie eliminat. De asemenea, sunt impotriva cresterii oricaror taxe si impozite, pentru ca ar fi o masura prociclica ce ar reduce cresterea economica", a spus Videanu.

Impozitul minim a fost instituit de primul Guvern, condus de Emil Boc, scopul sau declarat fiind reducerea evaziunii fiscale si se aplica societatilor care au pierderi sau profit zero.

Noua taxa, care a pus pe butuci in plina criza foarte multe afaceri mici, a aparut in contextul in care FMI cerea Romaniei sa gaseasca o modalitate prin care sa creasca veniturile la bucgetul de stat.

Videanu a adaugat la videochat-ul de joi ca majorarea taxelor si impozitelor, atat a celor corporatiste, cat si a celor individuale, ar afecta consumul.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, declara, miercuri, ca largirea bazei de impozitare este o necesitate, iar institutia pe care o conduce va analiza posibilitatea extinderii acesteia.

Potrivit lui Videanu, in acest moment, Romania se afla intr-o situatie economica delicata, dar nu dezastruoasa, iar din punct de vedere al evolutiei economice se situeaza in prima jumatate a statelor membre ale Uniunii Europene.

"Nu suntem intr-o situatie economica dezastruoasa, ci delicata. Am fi fost intr-o situatie dezastruoasa daca leul s-a fi depreciat cu 30%, ceea ce era perfect realizabil", a explicat ministrul.

El a adaugat ca devalorizarea puternica a monedei nationale ar fi scazut averile tuturor romanilor.

"Cred ca din punt de vedere economic Romania se afla in prima parte din tarile din UE", a mai spus Videanu.

Impozitul minim a intrat in vigoare la 1 mai 2009.