Vanzarile de gaze naturale si electricitate ale OMV Petrom au scazut cu 22,7% in trim. III
Vanzarile de gaze naturale si electricitate ale OMV Petrom (SNP) au scazut cu 22,7% in trimestrul III, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 8,68 TWh, in timp ce productia de hidrocarburi a inregistrat un declin usor, de 2,2%, la 178.000 barili echivalent petrol pe zi.
Vanzarile de gaze si electricitate s-au situat la 11,24 TWh in trimestrul III al anului anterior, in timp ce productia de hidrocarburi a atins in perioada respectiva 182.000 barili echivalent petrol pe zi.
La nivelul grupului austriac, vanzarile de gaze si electricitate au urcat semnificativ in perioada iulie-septembrie fata de acelasi interval al anului trecut, de la 85,94 TWh la 117,92 TWh, potrivit OMV.
In conditiile in care piata de gaze si electricitate ramane dificila, aceasta crestere este datorata exclusiv volumelor mai ridicate de trading. Desi vanzarile de gaze ale grupului au fost influentate negativ de cererea scazuta din Romania si de cresterea costurilor pentru aprovizionare din Turcia, renegocierea contractelor cu Gazprom si Statoil au contribuit decisiv la imbunatatirea rezultatelor afacerii cu gaze.
De altfel, si divizia de electricitate a fost afectata de rezultatele mai slabe din Romania, insa, per total, a consemnat o crestere a vanzarilor, in special datorita productiei de la centrala electrica Samsun din Turcia.
Productia de hidrocarburi la nivelul grupului a consemnat un avans important, la 311.000 barili echivalent petrol pe zi in al treilea trimestru, comparativ cu acelasi interval din 2013, cand s-a situat la nivelul de 275.000 barili echivalent petrol pe zi. Nivelul productiei a urcat cu 5% fata de trimestrul al doilea, cand s-a situat la 297.000 barili echivalent petrol pe zi.
Aceasta crestere se datoreaza reluarii partiale a productiei in Libia si a cresterii productiei in Norvegia. Cu toate acestea, rezultatele au fost influentate negativ de productia mai mica din Romania si Austria.
Volumul vanzarilor a crescut in trimestrul al treilea prin comparatie cu trimestru al doilea, in linie cu avansul productiei. Costurile de explorare au scazut, in schimb, in perioada iulie-septembrie fata de trimestrul anterior, la 140 de milioane de euro, pe fondul clasificarii ca neperformante a unor puturi din Noua Zeelanda, Insulele Feroe si Norvegia. De asemenea, rezultatele au fost influentate negativ de evolutia preturilor la petrol, insa cursul de schimb euro-dolar a echilibrat partial acest impact, potrivit OMV.
In septembrie, OMV Petrom a finalizat programul de modernizare a rafinariei Petrobrazi, derulat in perioada 2010-2014 si care a necesitat investitii de circa 600 milioane euro.
OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o productie anuala de titei si gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual si deține o centrala electrica de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a circa 800 benzinarii.