Un martisor pentru fiecare. Unii au cumparat martisoare cu sacosa, altii s-au limitat la un fir de zambila VIDEO
Pentru ca gestul conteaza, aproape ca nu exista roman care sa nu fi tinut traditia primei zile din martie. Chiar daca asta a insemnat sa se trezeasca mai devreme si sa porneasca voiniceste prin zapada. Veti vedea imediat ca nici nu sunt sanse ca obiceiul sa dispara. Baietii invata de la gradinita ca daca vor sa aiba trecere la sexul slab, trebuie sa se poarte ca niste domni.
Inca dormeau profund putinii ghiocei de pe piata, cand florariile din capitala gemeau de cumparatori. Cu ochi carpiti de somn, dar vigilenti.
"Nu gasesc ceva frumos, seamana toate", se plange un client mai... pretentios.
Evident ca toti au asteptari mari de la orice fir legat sau nu cu snur. Daca alegi corect, ai sansa sa-ti speli niste pacate sau sa castigi puncte in ochii cui trebuie.
"Pentru iubita, normal!"
Unii cred ca trebuie sa te ocupi personal, daca vrei un lucru bine facut. La 8 dimineata, Cezar incepe cautarile cu un entuziasm retinut: "Vreau si eu cele mai frumoase flori."
Apoi se anima rapid, la gandul ca azi el este sef de achizitii.
"- Vreau sa iau trandafiri.
- Ia miroase crinul asta!
- Miroase mai frumos.Trebuie sa luam doua. Ooo, mi-au cazut banii"
95 de centimetri are copilul, un metru si 10 centimetri are buchetul. Omuletul ascuns intre doi crini imperiali trece la urmatoarea etapa. Martisoarele pentru doamna educatoare si pentru o colega iubita. Rectificam, pentru mai multe colege iubite. Si uite-asa incepe cursa spre gradinita. Si-apoi... prin gradinita!
In timp ce, la Bucuresti, doamnele si domnisoarele fac inventarul, in Bucovina e tocmai pe dos: ele ofera si ei primesc. Cu boldul se pot plati niste polite...
"I l-am pregatit de aseara sa-l gaseasca si este incantat."
"M-am simtit grozav! Am simtit o iubire, asa, intre noi, o dragoste mai apropiata..."
Un antropolog lamureste substratul traditiei din zona Sucevei. ''Femeile ofera cu drag martisoare barbatilor, in ideea de a fi rasplatite de 8 martie cu alte cadouri", explica Maria Hrusnischi, muzeograf.
Iar daca domnii se mobilizeaza, poate ajung si vanzarile, macar la nivelul de anul trecut. Valoarea contractelor pentru importul de flori a fost cu 20% mai mica, dar serele noastre au dat pe piata cu 30% mai multe fire.