Tribunalul Bucuresti a amanat cu o saptamana iesirea Hidroelectrica din insolventa
Hidroelectrica
Tribunalul Bucuresti a decis amanarea cu o saptamana a iesirii din insolventa a Hidroelectrica, intrucat mai trebuie realizata o expertiza pentru a se finaliza contestatia depusa de un trader de energie, a declarant Remus Borza, reprezentantul casei de insolventa Euro Insol, administratorul judiciar al companiei, potrivit Agerpres.
"Decizia s-a amanat pana pe 15 iunie intrucat la ultima contestatie, a 75-a, depusa de Energy Holding s-a cerut expertiza contabila privind despagubirile pe care le cere acest trader in urma rezilierii contractului cu Hidroelectrica", a spus Borza.
Hidroelectrica se afla in insolventa din februarie 2014, pentru a doua oara. Compania a mai fost anterior in procedura de reorganizare judiciara in perioada iunie 2012 - iunie 2013.
Cea mai importanta masura din perioada insolventei a fost rezilierea contractelor bilaterale incheiate direct cu mai multi traderi de energie, asa-numitii "baieti destepti", cele mai mari fiind contractele cu Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie si Energy Financing Team.
Contractele bilaterale pe termen lung au adus companiei Hidroelectrica prejudicii de peste 1,1 miliarde de euro, se arata in raportul administratorului privind cauzele insolventei, in special "din cauza duratei foarte mari a contractelor, de peste 10 ani si a caracterului vag si general al prevederilor contractuale care nu permit Hidroelectrica sa inceteze contractele in ipoteza neajungerii la un acord privind pretul energiei corelate cu evolutia pretului pe piata concurentiala".
"Daca la momentul incheierii lor, majoritatea la nivelul anului 2004, solicitarile de contractare a energiei electrice catre Hidroelectrica erau reduse si, astfel, incheierea contractelor bilaterale a reprezentat un avantaj economic pentru Hidroelectrica, ulterior, aceste contracte au devenit in mod evident prejudiciabile pentru societate, renegocierea preturilor de livrare a energiei desi realizata la nivelul fiecarui an pentru anul urmator fiind mult sub pretul mediu anual al Pietei Zilei Urmatoare", se arata in raportul mentionat.
Mai departe, dupa iesirea din insolventa, Ministerul Energiei, actionarul majoritar al Hidroelectrica, are in vedere listarea la bursa a unui pachet de 15% din actiunile companiei. Fondul Proprietatea, care este singurul actionar minoritar al Hidroelectrica, evalueaza participatia sa de 20% la 594 milioane de euro (676 milioane de dolari), ceea ce indica o valoare de 2,97 miliarde de euro pentru intreaga companie. Aceasta ar putea fi prima oferta initiala primara (IPO) a unei companii de stat din Romania, de la listarea Electrica, in 2014.
In februarie, Hidroelectrica a angajat compania de consultanta Deloitte pentru servicii de audit financiar asupra situatiilor financiare intocmite pentru perioada 31 decembrie 2015 - 31 decembrie 2017, inclusiv servicii aferente listarii la bursa.
Hidroelectrica a inregistrat, in 2015, un profit brut de 1,1 miliarde lei, de 3,5 ori mai mare decat cel raportat in 2010, anul care pana acum fusese cel mai profitabil pentru companie.
Hidroelectrica avea la 31 mai 2016 o lichiditate proprie de 1,6 miliarde de lei care creste in fiecare luna cu circa 100 milioane de lei. Doar din dobanzi la depozitele bancare, Hidroelectrica a castigat pe primele cinci luni 7,4 milioane de lei.
Mai multe despre:
#Hidroelectrica#insolventa
Pe acelasi subiect: