Ziarul Financiar a realizat pentru al saptelea an consecutiv topul celor mai mari companii din Romania, pe baza datelor comunicate de firme sau a estimarilor proprii, care arata ca primele zece firme in functie de cifra de afaceri au avut un rulaj de peste 19 mld. euro in 2011, adica 14% din PIB-ul Romaniei.

Intr-o economie care in 2011 s-a aflat sub semnul incertitudinii, gigantii locali au continuat sa castige teren, afacerile lor avand o cres­tere de aproximativ 20%.

Top 10 cele mai mari companii din Romania a suferit putine modificari, dar se remarca avansul rapid al producatorului Dacia pe seama exporturilor. Totodata, topul noteaza prezenta pentru ultima oara a Nokia, finlandezii inchizandu-si la finele anului 2011 capacitatile de productie locale de la Jucu (Cluj), dupa ce facusera 1,6 mld. euro in 2010. In viitor, locul lasat liber de Nokia ar putea sa fie umplut fie de o companie din retail, energie sau telefonie mobila, acestea fiind cele care isi disputa in mod traditional suprematia in economia romaneasca.

Nicio companie detinuta de un antreprenor roman nu s-a calificat pentru un loc in topul celor mai mari zece jucatori din economia romaneasca, potrivit calculelor ZF. Daca Petrom, cea mai mare companie din Romania, nici nu a atins pragul de 4 mld. euro, cea mai mare companie din lume a fost in 2011 Exxon Mobil, cu o cifra de afaceri de 476 de miliarde de dolari (376 mld. euro).

Petrom a ramas in 2011 cea mai mare companie din Romania cu o cifra de afaceri de aproape 4 mld. euro, arata o analiza a ZF pe baza datelor comunicate de firme sau a estimarilor proprii. Este pentru al saptelea an consecutiv cand ZF realizeaza topul celor mai mari companii din Romania.

Primele 20 de firme din Romania in functie de cifra de afaceri au avut un rulaj de aproape 26 mld. euro in 2011, adica 19% din PIB, conform clasamentului care a luat in calcul entitati fiscale separate si nu grupuri de firme. Acestea si-au majorat afacerile cu aproximativ 20%, intr-un an in care economia se zbatea inca in incertitudine, iar insolventele se tineau lant.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.