TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, investește 9,8 mil. euro într-o nouă fabrică și creează 80 de locuri de muncă
Parcul industrial Teraplast
Grupul TeraPlast va construi o nouă fabrică în cadrul Parcului Industrial TeraPlast din Sărăţel, judeţul Bistriţa-Năsăud, în cadrul unui proiect cu o valoare totală de 9,8 milioane de euro, potrivit unui comunicat a companiei remis luni Bursei de la Bucureşti.
Pentru acest proiect compania a depus un proiect de investiţii în cadrul schemei de ajutor de stat, valoarea ajutorului solicitat fiind de 4,9 milioane de euro.
Produsele fabricate în noua unitate sunt destinate reţelelor de apă, irigaţii şi gaz iar investiţia include atât realizarea de construcţii noi, cât şi achiziţionarea de echipamente de mare productivitate.
"Divizia de mase plastice a înregistrat rezultate record în 2020. Estimăm, pentru 2020, un profit net de 9 milioane de euro, de 4 ori mai mare decât cel din 2019, în contextul unei cifre de afaceri de 94 milioane de euro. Creşterea capitalizării bursiere reflectă această evoluţie. În total, proiectele depuse în cadrul schemei de ajutor de stat se ridică la 32 milioane de euro şi la maturitate vor genera o EBITDA (câştigul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare, n.r.) de 8,6 milioane de euro. Dorim ca prin aceste proiecte să compensăm în mare măsură vânzarea diviziei Steel, care a contribuit anul trecut cu 11 milioane de euro la EBITDA consolidată a grupului. Producem în România şi ne aducem contribuţia la echilibrarea balanţei comerciale, care în 2019 a fost de 17,28 miliarde de euro. Vom crea noi locuri de muncă şi vom răspunde mai bine cererii din piaţă", a declarat Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.
În noua unitate de producţie vor fi fabricate produse din polietilenă pentru linia de business Instalaţii. Căminele de inspecţie şi de vizitare care vor fi produse în noua fabrică asigură accesul pentru verificarea şi monitorizarea reţelelor de canalizare îngropate pentru ape menajere, ape pluviale sau drenaj. Căminele TeraPlast pot fi utilizate în reţelele de canalizare din domeniul industrial, rezidenţial şi chiar agricol.
Implementarea proiectului va fi finalizată în februarie 2022 şi va crea 80 de locuri de muncă noi.
Proiectul a fost depus în cadrul schemei de ajutor de stat sub numele "Înfiinţare unitate nouă de producţie pentru TeraPlast SA".
"În ultimii trei ani, Grupul TeraPlast a plătit peste 22 milioane de euro către stat, sub formă de drepturi salariale, impozit pe profit şi impozite locale. Prin această investiţie, TeraPlast se angajează ca până în 2027 să contribuie la bugetul de stat cu drepturi salariale, impozit pe profit şi impozite locale în cuantum egal cu ajutorul de stat de 4,9 milioane de euro solicitat, suplimentarea contribuţiilor care revin structurii actuale a diviziei de mase plastice", se precizează în comunicat.
În primele nouă luni din 2020, Grupul TeraPlast a înregistrat o cifră de afaceri de 167,6 milioane de euro, cu 14% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. EBITDA Grupului a crescut cu 46% în aceeaşi perioadă, an/an, până la 20,3 milioane de euro, iar profitul net a ajuns la 12,4 milioane de euro. Pentru anul financiar 2020, Grupul TeraPlast estimează afaceri de 225 milioane de euro şi o EBITDA de 28 milioane de euro. Profitul net estimat pentru 2020 este de 17 milioane de euro la nivel consolidat, dublu faţă de 2019.
Cu o tradiţie de peste 120 de ani, Grupul TeraPlast este în prezent cel mai mare producător român de materiale de construcţii.
Pe acelasi subiect: