TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, intră pe piața ambalajelor biodegradabile și construiește o fabrică 12 mil. euro
Parcul industrial Teraplast
Grupul TeraPlast a depus un proiect în valoare totală de 11,8 milioane de euro în cadrul schemei de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie, intrând, astfel o piaţă nouă, aflată la început - piaţa ambalajelor biodegradabile, potrivit companiei.
Proiectul a fost depus sub numele "Înfiinţare unitate nouă de producţie pentru TeraPlast Folii Biodegradabile SRL". Valoarea ajutorului de stat solicitat este de circa 5,8 milioane de euro şi reprezintă 49% din investiţia totală.
Proiectul de investiţii presupune atât achiziţionarea de echipamente de producţie de ultimă generaţie, cât şi realizarea de construcţii noi. Sacii, sacoşele şi pungile biodegradabile care vor fi produse de compania din Grupul TeraPlast vor avea un grad de biodegradare de minim 90% şi vor fi certificate "OK Compost" conform SR EN 13432, se arată în raport. Fluxul tehnologic va include şi echipamente pentru reciclarea deşeurilor rezultate din producţia proprie şi reintroducerea acestora în procesul de fabricaţie.
"Piaţa de ambalaje, căreia ne vom adresa, a fost de 293 milioane de euro în 2019. Segmentul de saci, sacoşe şi pungi biodegradabile care face obiectul investiţiei, reprezintă 22% din total şi înregistrează cel mai accelerat ritm de creştere. Producţia locală nu poate acoperi cererea, drept urmare aproximativ 46% din totalul consumului din România provine din import. Granulele pentru folii biodegradabile pe care le vom fabrica se importă în acest moment integral din Germania şi Italia. Prin acest proiect, intrăm pe o piaţă nouă, care se află la început, contribuim la reducerea deficitului comercial care a fost în 2019 de 17,28 miliarde de euro şi la alinierea României la obligaţiile pe care le are în contextul european. Cererea în piaţă va creşte în continuare, deoarece până în 2030 toate ambalajele din plastic din UE trebuie să fie reutilizabile şi uşor reciclabile", a declarat directorul general al TeraPlast, Alexandru Stânean.
Implementarea proiectului începe în luna noiembrie 2020, iar durata estimată de realizare este de 25 de luni. În urma proiectului vor fi create 93 de noi locuri de muncă, potrivit documentului, publicat pe site-ul BVB.
La începutul lunii octombrie, TeraPlast a depus primul proiect de investiţii în cadrul schemei de ajutor de stat, pentru extinderea capacităţii de producţie a liniei de business Instalaţii. Valoarea totală a proiectului este de 7,9 milioane de euro.
În primele nouă luni din 2020, Grupul TeraPlast a înregistrat o creştere de 14% a cifrei de afaceri, până la 167,4 milioane de euro, şi o creştere de 46% a EBITDA, până la 20,3 milioane de euro, comparativ cu primele nouă luni din 2019.
Cu o tradiţie de peste 120 de ani, Grupul TeraPlast este în prezent cel mai mare producător român de materiale de construcţii. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraSteel România şi Serbia, Wetterbest, TeraGlass, TeraPlast Recycling şi TeraPlast Ungaria. Începând cu 2 iulie 2008, cea mai mare companie din Grup - TeraPlast SA - este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP.
Acţiunile companiei sunt incluse în indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti - BET - şi, din septembrie 2020, în indicii TotalCap şi MicroCap ai FTSE Russell.
Mai multe despre:
#TeraPlast#ambalaje biodegradabile
Pe acelasi subiect: