Strainii ne dau lectii de afaceri in Romania. Cum au invins birocratia un italian si un australian VIDEO
Strainii indragostiti de Romania care s-au incapatinat sa ramana la noi, desi s-au lovit de tot soiul de obstacole, creeaza joburi pentru romani. S-au straduit sa invinga birocratia, de care pomenesc pana si presedintele sau premierul. Cei pe care vi-i prezentam s-au stabilit la Alba Iulia si Cluj.
Albani Rochetti este un italian care a pornit la drum in 1995 cu un atelier de subansamble pentru scaune. Frima avea o cifra de afaceri de 80.000 de euro. In 2004, a fost nevoit sa se reprofileze si a trecut la mobila.
"Cu multa ambitie, cu multa dorinta, am reusit. Am fost obligati, ori incercam sa facem alte produse ori inchidem societatea," spune Albani Rocchetti.
Si a reusit sa ajunga la 140 de angajati, de la 10, si la o cifra de afaceri care trece de 4 milioane de euro. Scaunele, canapelele si mesele care ies din mainile iscusite ale romanilor se vand bine in tara, dar si in Anglia, Olanda sau Italia.
Si Marie Masic a cunoscut succesul in Romania. Acum 7 ani a pornit la Cluj o afacere cu produse congelate din carne.
"A mers foarte bine pana in 2009, dar au inceput sa scada vanzarile din cauza ca in 2007, dupa intrarea in UE, am avut mai multi competitori si au scazut si cererile, cu criza. Si anul asta e cel mai dificil an," spune Marie Masic.
Birocratia stufoasa si concurenta neloiala i-au facut viata grea, insa vrea sa ramana in tara noastra.
Sotul ei, Robert, de origine australiana, si-a inceput afacerea in IT in 2005, cu o investitie initiala de 5.000 de dolari. S-a lovit atunci de reticenta autoritatilor si, daca nu ar fi fost Marie, s-ar fi intors probabil in Franta.
"Am depus o munca indelungata sa conving guvernul roman ca este o idee buna sa raman. Cand am inceput, am facut-o cu 4 angajati, iar acum avem peste 110 si crestem in continuare. Nu as schimba tara, traiesc aici acum. Oamenii pe care i-am intalnit sunt deosebiti," spune Robert Masic.
Insa, oricat de mult ne-ar iubi tara, daca nu vor fi incurajati si ajutati sa-si dezvolte afacerile, strainii se pot intoarce oricand la ei acasa.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: