Schweighofer Holzindustrie s-ar putea retrage din Romania. 3000 de locuri de munca, in pericol
Compania austriaca Schweighofer Holzindustrie afirma ca s-ar putea retrage din Romania, din cauza noului Cod Silvic. Actiunea ar putea pune in pericol pana la 3.000 de locuri de munca, transmite APA, potrivit Agerpres.
Un purtator de cuvant al Schweighofer Holzindustrie a declarat vineri ca 'impactul noii legi nu poate fi estimat', dar ca este posibil ca unele locatii sa fie inchise.
Holzindustrie Schweighofer are in prezent 2.670 de angajati in Romania, iar pana la finele anului ar putea ajunge la peste 3.000.
Compania cu sediul la Viena i-a scris in toamna anului 2014 prim-ministrului Victor Ponta, amenintand ca va recurge la concedieri in masa.
Purtatorul de cuvant al lui Schweighofer a subliniat vineri ca in ultima perioada au fost facute publice o serie de detalii din noul Cod Silvic. Legea include un articol potrivit caruia o societate poate prelucra doar 30% dintr-un tip de lemn.
In 10 mai, directorul companiei, Gerald Schweighofer, a trimis o scrisoare deschisa CSAT-ului in care avertizeaza ca "o implementare a acestui articol ne-ar putea obliga sa concediem angajati".
Schweighofer este in Romania din 2002.
Recent, organizatia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a dat publicitatii un film in care arata cum conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer accepta cu buna stiinta si recompenseaza lemnul taiat ilegal, printr-un sistem de bonificatie. Compania austriaca respinge acuzatiile.
Corpul de control al premierului a anuntat ca a constatat in cursul verificarilor facute o serie de nereguli la Directia Silvica Maramures, in care este implicata si firma austriaca Holzindustrie Schweighofer SRL.
Potrivit documentului referitor la exploatarea fondului forestier administrat de stat, timp de patru ani societatea austriaca a exploatat un volum total de 126.292 metri cubi masa lemnoasa pe picior, fata de volumul total de 200.000 metri cubi pe care trebuia sa-l exploateze conform contractului de vanzare-cumparare, ceea ce a avut drept consecinta diminuarea veniturilor Romsilva cu suma totala de 2.152.590 lei.
Premierul Victor Ponta a declarat, in urma cu doua zile, ca mai multi politicieni liberali au avut intalniri in "calitate oficiala si privata" cu reprezentantii firmei Schweighofer si ca au dezinformat Administratia Prezidentiala pe tema Codului Silvic.
In replica, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca a luat act de declaratiile premierului Victor Ponta pe tema unei posibile influente la nivelul Administratiei Prezidentiale pe Codul Silvic si a calificat aceste afirmatii drept surprinzatoare si false.
Seful statului a anuntat ca a cerut joi dimineata directorului SRI, Eduard Hellvig, sa cerceteze cu maxima seriozitate afirmatiile prim-ministrului si a precizat ca, daca acestea nu se confirma, premierul va raspunde pentru acuzatiile aduse.