Scandalul de spionaj, care afecteaza filiala franceza a Ikea, a condus deja la doua inculpari, la sfarsitul lui ianuarie, si anume a lui Jean-François Paris, seful Departamentului pentru Gestionarea Riscurilor in perioada 1998-2012, si a fostei sale adjuncte. 

Inaintea operatiunilor efectuate la un magazin de la Avignon-Vedine, in sudul Frantei, ancheta s-a orientat asupra unor magazine in regiunea pariziana si in regiunea Brest (vest) apartinand gigantului suedez in domeniul mobiler.  Plasati sub control judiciar si eliberati dupa ce s-au prezentat in fata unui judecator de instructie, cei doi barbati au fost inculpati pentru "infractiuni privind legislatia in domeniul informatic si libertatile", potrivit unor surse apropiate dosarului. 

Contactat, Parchetul de la Versailles, langa Paris, nu a dorit comenteze. 

Conducerea Ikea Franta a declarat ca "ia act" de cele doua noi inculpari, fara sa comenteze despre instructie, neavand "acces la dosar". 

Cei doi au fost plasati in arest preventiv marti, de catre politia judiciara de la Versailles, insarcianta cu ancheta, dupa care au fost detinuti la inchisoarea de la Pontet (sud), in asteptarea transferului catre Yvelines, in apropiere de Paris. 

Operatiunile au condus, de asemenea, la plasarea in arest preventiv a actualului director si unui cadru de la magazin, in plus delegat central din partea sindicatului CFTC. Ei au fost eliberati dupa ce au fost audiati la Avignon.  Sindicalistul a anuntat ca intentioneaza sa se constituie ca parte civila, apreciind ca a fost implicat in mod eronat in acest scandal.  El a declarat ca le-a dat un stick USB anchetatorilor din cadrul Directiei Regionale a Politiei Judiciare (DRPJ) de la Versailles, cu informatii impotriva conducerii Ikea. 

Orientarea anchetei in afara zonei Ile-de-France preconizeaza un "val de operatiuni similare" in alte magazine, apreciaza Yassine Zakouti, unul dintre avocatii sindicatului din cadrul Ikea, parti civile in acest dosar.

In februarie 2012, dezvaluiri publicate de saptamanalul satiric Le Canard Enchainé au zguduit Ikea, filiala franceza fiind suspectata ca ar fi spionat salariati si clienti, procurandu-si informatii despre antecedente judiciare, probleme cu politia sau conturile lor bancare.  Sindicatele FO si CGT au depus mai multe plangeri, determinand justitia sa deschida o procedura judiciara in aprilie 2012. 

Condamnand "practici regretabile, contrare valorilor si standardelor etice" ale firmei, conducerea IKEA Franta a concediat, o luna mai tarziu, patru cadre, inclusiv un fost director general in perioada 1996-2009, Jean-Louis Baillot, dar si pe Jean-François Paris.  Directorul general al Ikea Franta, Stefan Vanoverbeke, a anuntat in iulie o serie de masuri etice vizand refacerea imaginii firmei si tragerea unor invataminte de pe urma acestui scandal.