Atletico Madrid a eliminat-o, cu scorul general de 5-2, pe FC Valencia, in timp ce Athletic Bilbao a trecut, cu scorul general de 4-3, de Sporting Lisabona.

Athletic Bilbao a mai disputat o finala de Cupa UEFA, in 1977, in timp ce Atletico Madrid a castigat Liga Europa in 2010.

Finala de 60 milioane de telespectatori

Peste 12 zile, sarbatoare fotbalului se muta in Romania, iar Bucurestiul va deveni capitala sportului rege. Trofeul Europa League a ajuns la noi in tara unde a fost inmanat primarului Sorin Oprescu de presedintele UEFA, Michel Platini. 30 de milioane de euro va aduce Bucurestiului cel mai mare eveniment sportiv gazduit de tara noastra dupa revolutie.

40.000 de turisti straini, ocuparea tuturor celor 55.000 de locuri ale National Arena si 60 de milioane de oameni care vor urmari de acasa finala Europa League la Bucuresti, pe 9 mai.

"Se estimeaza prezenta a 40.000 de invitati si ocuparea tuturor celor 55.000 de locuri ale stadionului, vor fi prezenti reprezentanti ai diverselor organizatii din Europa si din lume si, de asemenea, peste 60 de milioane de oameni care vor urmari evenimentul la televizor", preciza primarul Oprescu in urma cu doua saptamani.

Presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, adauga la randul sau ca organizarea Ligii Europa va genera intre 30.000 si 40.000 de turisti si va aduce incasari de 30 de milioane de euro, cele mai multe dintre acestea fiind in domeniile turismului si alimentatiei publice.

Un nou gazon

Noul gazon care urmeaza sa fie instalat pe Arena Nationala in vederea finalei Ligii Europa din 9 mai va costa patru milioane de lei. Suma va fi sustinuta in totalitate de Primaria Capitalei, potrivit directorului ALPAB, Radu Popa.

La meciul inaugural Romania - Franta, disputat in 6 septembrie 2011, in preliminariile Euro-2012, peluza de pe Arena Nationala, montata de firma Gama Verde a lui Adrian Oprisan, a cedat sub crampoanele fotbalistilor. Dupa acest meci, constructorul arenei si-a asumat inlocuirea gazonului si a optat ca lucrarea sa fie facuta de firma olandeza Hendriks-Graszoden.

UEFA a emis, la mijlocul lunii septembrie 2011, un raport cu privire la starea gazonului Arenei Nationale, conform caruia peluza stadionului din Bucuresti va avea nevoie de o reinnoire majora in primavara si in care s-a recomandat ca terenul sa nu gazduiasca meciuri cu 10-12 saptamani inaintea disputarii finalei Ligii Europa, programata la 9 mai 2012.