Cinci angajati ai tabloidului The Sun, un politist, un militar si o angajata a Ministerului Apararii au fost arestati sambata in Marea Britanie, in cadrul unei anchete privind mita data politiei si unor membri ai administratiei, pe fondul scandalului interceptarilor telefonice ilegale.

News Corporation, trustul lui Rupert Murdoch din care face parte si The Sun, a confirmat ca cinci dintre cele opt persoane sunt "angajati ai ziarului". Acestia sunt redactorul sef adjunct Geoff Webster, seful reporterilor, John Kay, editorul foto John Edwards, seful corespondentilor straini, Nick Parker, si editorul adjunct al stirilor, John Sturgis.

In acest context, o vizita a lui Rupert Murdoch la Londra este iminenta, publicatia The Guardian precizand ca magnatul va sosi in Marea Britanie pentru a analiza cele mai recente acuzatii aduse imperiului sau media.

Intr-un e-mail transmis angajatilor The Sun, Tom Mockridge, directorul executiv al News International, care editeaza The Sun, a spus: "The Sun are o istorie extraordinara in privinta livrarii unor stiri in exclusivitate". Totodata, Tom Mockridge a spus: "Am primit asigurarile personale ale lui Rupert Murdoch, astazi (duminica, n.r.), in privinta angajamentului sau total fata de a continua sa detina si sa publice The Sun".

Pe de alta parte, intr-o declaratie de presa, News Corp. a transmis ca comitetul sau de management si respectare a standardelor (MSC), infiintat special pentru a investiga acuzatiile privind ilegalitati care ar avea loc la ziarele din portofoliul News International, ce include si titlurile Times si Sunday Times, a oferit informatii care au dus la arestarile de la The Sun.

5 fosti jurnalisti de la The Sun, arestati la sfarsitul lunii trecute

"News Corporation ramane hotarata sa faca in asa fel incat practicile inacceptabile ale unor indivizi pentru a obtine informatii, care s-au putut petrece in trecut, sa nu se mai repete", a subliniat trustul intr-un comunicat.

La sfarsitul lui ianuarie, politia a arestat deja patru jurnalisti sau fosti jurnalisti de la The Sun si un politist, in cadrul acestei anchete.

Investigatiile privind suspiciuni de coruptie, numite "Operation Elveden", sunt efectuate in paralel cu ancheta privind interceptarile telefonice ("Operation Weeting") care a determinat, anul trecut, inchiderea tabloidului News of the World, parte a aceluiasi trust.

News Corporation si News International sunt in mijlocul unui scandal privind interceptari telefonice ilegale, care a inceput in Marea Britanie, dar se pare ca are ramificatii si in Statele Unite ale Americii.

Potrivit politiei britanice, publicatia News of the World, detinuta de grupul media, ar fi interceptat convorbirile a circa 4.000 de oameni, intre care familiile unor adolescenti asasinati. Aceste dezvaluiri au ridicat intreaga clasa politica din Marea Britanie impotriva lui Rupert Murdoch.

Inchiderea publicatiei News of the World (NOTW), cu o istorie de 168 de ani, in care a reusit sa ajunga printre cele mai populare titluri din Marea Britanie, nu a pus capat scandalului interceptarilor telefonice ilegale.

Cazul interceptarilor, care dateaza de la inceputul anilor 2000, a fost deja marcat de arestarea mai multor jurnalisti, retinerea unui corespondent la Casa Regala si a unui detectiv privat, si de mai multe demisii, intre care cea a lui Andy Coulson, directorul de comunicare al lui David Cameron, care a fost editor la NOTW. In ultimele luni, politia britanica a operat mai multe arestari, printre acestea numarandu-se Coulson, dar si Rebekah Brooks, fosta directoare a News International - divizia britanica a News Corp. - si fost redactor-sef al NOTW, insa cei mai multi au fost eliberati pe cautiune.

Se stie ca telefoanele a sute, chiar mii de personalitati - membri ai familiei regale, politicieni, vedete de cinema si sportive - au fost ascultate de jurnalisti.

Citeste si:

Ultimul film in care a jucat Whitney Houston va fi lansat in august. Producatorul peliculei: "Ar fi fost o revenire spectaculoasa"