Rosia Montana Gold Corporation trimite in somaj tehnic 70 de angajati din totalul de 100
Rosia Montana Gold Corporation va trimite marti in somaj tehnic 70 de angajati din totalul de 100 de salariati ai companiei, ca urmare a incertitudinii prelungite privind calendarul de autorizare a proiectului minier de la Rosia Montana.
"Incepand cu data de 17 februarie 2015, 70% dintre angajatii companiei Rosia Montana Gold Corporation intra in somaj tehnic prin intreruperea temporara a contractului de munca pe termen nedefinit. Masura somajului tehnic este impusa de incertitudinea prelungita privind calendarul de autorizare a proiectului minier de la Rosia Montana, ceea ce determina continuarea programului de reducere a activitatțlor si a costurilor companiei", potrivit RMCG.
Compania spera ca factorii de decizie din Guvern si autoritati de reglementare responsabile de autorizarea dezvoltarii proiectului se vor implica in consultari cat mai curand posibil.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat in ianuarie ca pozitia sa privind proiectul Rosia Montana nu s-a schimbat si considera in continuare ca nu a fost bine abordat, precizand ca ii invita pe cei implicati, firma care doreste sa investeasca si Guvernul, sa reia discutiile. El a mai spus ca fara o negociere buna, serioasa si aplicata, lucrurile nu vor putea fi rezolvate.
In iunie 2014, Camera Deputatilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Rosia Montana. O luna mai tarziu, premierul Victor Ponta afirma ca proiectul Rosia Montana este blocat pana cand nu exista o sustinere politica clara, el adaugand ca, personal, considera ca pentru Romania este mai bine totusi sa fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, daca sunt respectate toate normele de mediu.
Compania canadiana Gabriel Resources detine 80,69% din actiunile RMGC, restul capitalului fiind controlat de statul roman, prin Minvest Rosia Montana.
Gabriel Resources a anuntat in ianuarie vrea o solutie amiabila privind Rosia Montana si a trimis Presedintiei si premierului o notificare prin care cere autoritatilor romane sa se angajeze intr-un proces de consultare, mentionand ca ar putea recurge la arbitraj daca nu se gaseste o solutie pentru dezvoltarea proiectului.