Romgaz țintește dublarea afacerilor, în următorii șapte ani. Gigantul de stat vrea să investească într-o fabrică de metanol şi în parcuri eoliene şi fotovoltaice
Romgaz
Strategia Romgaz prevede investiţii multiple, care să ducă la dublarea cifrei de afaceri a companiei în următorii şapte ani, a declarat, marţi, directorul general al companiei, Adrian Volintiru, într-o conferinţă online.
"Strategia Romgaz prevede instalarea unor capacităţi de producere a energiei de 1.500-2.000 de MW în ceea ce se numeşte gas-to-power (care utilizează gaze pentru a produce electricitate - n. r.). Este foarte important să asigurăm resursa de gaze pentru asta, precum şi pentru consumatorii casnici şi industriali din România. Astfel că orice multiplicare a surselor şi a cantităţilor care vin în România este benefică inclusiv pentru Romgaz", a spus Volintiru, potrivit Agepres.
De asemenea, Romgaz şi-a planificat o investiţie într-o fabrică de metanol şi în parcuri eoliene şi fotovoltaice, pentru a creşte securitatea energetică a ţării.
"Din scenariile pe care le-am făcut, se poate ajunge ca, în următorii şapte ani, Romgaz să-şi dubleze chiar cifra de afaceri, ceea ce este nevoie de mult mai mult gaz decât putem extrage în acest moment", a subliniat şeful companiei.
El a arătat că Romgaz este foarte activ pe piaţă în acest moment şi analizează toate oportunităţile.
"Privim foarte atent către deschiderea de noi oportunităţi onshore şi offshore de extracţie a gazelor pentru următorii ani. Suntem, zic eu, agresivi în sensul pozitiv în acest moment, pentru că suntem foarte conştienţi că pentru România, pentru Romgaz şi pentru toată lumea, în general, gazul reprezintă viitorul cărbune, astfel că trebuie să fim capabili să speculăm cât mai mult această perioadă de tranziţie, în care gazul este folosit ca şi combustibil din toate punctele de vedere", a completat Volintiru.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, declara recent că Romgaz are o capacitate financiară mai mare decât Petrom şi poate prelua întreaga participaţie deţinută de ExxonMobil la proiectul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră.
"Romgaz negociază în acest moment să preia întregul pachet al Exxon. Eu cred că Romgaz este o companie puternică, care poate, împreună cu Petrom, să exploateze gazele din Marea Neagră în condiţii de egalitate", a spus ministrul.
La sfârşitul lunii octombrie, ministrul a declarat că statul român vrea să preia, prin intermediul Romgaz, participaţia de 50% din zăcământul de gaze Neptun Deep.
În acest moment, OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Pe acelasi subiect: