Se intampla in 1997 si isi aminteste ca nu a fost nevoie sa fie convins sa vina in companie pentru ca lucra de doi ani la astfel de proiecte si isi daduse seama ca nu s-ar putea descurca pe cont propriu.

„Ironia face ca am vrut sa lucrez cu altcineva din industrie, dar nu mi-a placut colectivul”, spune Dumitru, care a primit la inceput un salariu de 80 de dolari, fata de zece dolari, cat era atunci bursa sa de studiu.

Intalnirea dintre Dumitru si Florin Talpes, creatorul Bitdefender, a durat cinci minute: „Prima oara m-au pus sa dau un test cu un personaj dubios care m-a intors trei ore pe toate fetele.” A trimis CV-ul in plic, dupa ce l-a tiparit la o imprimanta cu ace si a fost ulterior sunat. Negocierea a fost simpla: „Domnul Talpes a spus cat e salariul, iar eu am spus: «OK. Multumesc»".

Faptul ca a invatat lucruri noi i-a permis sa cunoasca toate laturile produselor, de la interfata, pana la cercetare si analiza virusilor. A parcurs, asadar, toate pozitiile, traseu pe care mentorul sau il rezuma amuzat in cifre, in multipli de cinci: 80 de dolari, 85 de dolari, 90 de dolari etc.

Cunoasterea ADN-ului produselor l-a ajutat sa inteleaga fiecare tehnologie, dar si dinamica pietelor in care solutiile de securitate urmeaza sa fie vandute. Astazi, CTO-ul Bitdefender are in subordine 300 de oameni, pe multi dintre programatori angajandu-i chiar el. „Cultura in Bitdefender este sa cresti oameni. Rar in zona de cercetare si dezvoltare iei oameni care sunt formati si nici nu stiu daca exista asa ceva", completeaza Talpes.

Citeste continuarea pe www.businessmagazin.ro.