"Tabloul "In iatac", pictat de Nicolae Tonitza in 1926 in ulei pe carton a fost recent adjudecat pentru 290.000 de euro. Este un nou record de autori si cea mai scumpa opera vanduta vreodata in Romania. In topul celor mai valoroase 10 lucrari, toate cele 9 pozitii care urmeaza sunt ocupate de Nicolae Grigorescu, cu piese intre 165.000 si 270.000 de euro.

Iata si dovada cresterii fulminante a pietei: a plecat de la 2,5 milioane de euro in 2008, s-a dublat in 2009, s-a dublat iarasi in 2010, iar anul acesta a ajuns la 14 milioane de euro.

"Cumparatorul din Romania este o persoana care, dintr-un preaplin, doreste sa faca niste achizitii. Uneori cu valoare strict decorativa, din pacate, alteori cu valoare de investitie, ceea ce nu e rau, in principiu", spune Mihail Papagheorghiu, specialist in arta moderna.

Pentru cei care isi permit sa joace zeci de mii de euro la bursa artei, profitul vine cu mult mai rapid, fata de pietele vestice. "Ciclurile de tranzactionare difera. Intr-o piata matura, el e undeva la 10-20 de ani, intr-o piata emergenta veti vedea aceeasi opera aparand la cativa ani de zile", afirma Alexandru Baldea, directorul unei case de licitatii.

De pilda, Camil Ressu, "Culegatorii de cartofi". Cumparata in toamna lui 2009 cu 8500 de euro, crescuse deja, in primavara acestui an, la 18.000 de euro, adica mai mult decat dublu. Iar cine are timp sa astepte poate lua, ca in cazul panzei "Planta verde" de Theodor Pallady", de cinci ori mai mult.

In 2011 nu doar numele grele de pictori moderni au avut succes de casa, ci si cei contemporani. "Crestere, dar nu semnificativa este la artistii care de-abia s-au lansat. Ei mai au de luptat", marturiseste Diana Dochia, expert in arta contemporana. Pentru cei deja consacrati lucrarile lor au ajuns deja la 5.000 de euro.