Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Sorin Encutescu, s-a intalnit, recent, cu reprezentanti ai companiilor Airbus Helicopters (Franta) si Airbus Helicopters Industries (Romania). 

"In cadrul discutiilor, a fost evidentiata determinarea pentru realizarea in Romania a unei noi capacitati industriale destinate productiei de elicoptere si finalizarea procedurilor legale de obtinere a ajutorului de stat si a autorizatiilor de construire a noii fabrici. Au fost discutate, de asemenea, aspecte privind principiile care vor fi incluse in noul acord de cooperare care va contribui la definirea si statuarea noului cadru de cooperare. Acordul va statua inclusiv participarea larga a unor companii romanesti din industria aerospatiala, in calitate de potentiali subcontractori, la fabricarea acestui elicopter. Reprezentantii Airbus Helicopters au mentionat ca, in conditiile in care toate procedurile legale vor fi indeplinite in timp, este posibil ca inceperea lucrarilor de constructie la noua fabrica de elicoptere sa aiba loc in a doua jumatate a lunii octombrie", potrivit ministerului, transmite Agerpres.

Aici vor fi realizate elicopterele de tip Super Puma Mk 1. Infiintarea acestei fabrici va asigura si crearea de noi locuri de munca, procesul de recrutare a primului lot de angajati cu inalta calificare fiind finalizat in proportie de 95%. 

In septembrie 2014, fostul ministru al Economiei, Constantin Nita, si presedintele Airbus Helicopters, Guillaume Faury, au semnat Memorandumul de intelegere intre Guvernul Romaniei si Airbus Helicopters privind "Proiectul Super Puma MK 1". 

Documentul exprima intentia Executivului si a Airbus Helicopters de a coopera si de a sprijini reciproc actiunile necesare pentru extinderea pe piata din Romania si de a dezvolta capacitatile de productie pentru elicopterele de tip Super Puma MK1 in cadrul Parcului tehnologic aerospatial de pe platforma IAR Brasov.