Raport PwC: Peste 40 mil. de angajaţi la nivel global se află în şomaj tehnic. Insolvenţele s-au situat la un nivel redus în ECE, de la începutul pandemiei, cu excepţia României şi Cehiei
Somaj, angajati, someri, COVID-19
Peste 40 de milioane de angajaţi din 37 de economii la nivel global se află în şomaj tehnic, iar previziunile nu sunt prea optimiste, potrivit raportului PwC ”Global Restructuring Trends”.
Potrivit ursei citate, insolvenţele şi procesele de restructurare s-au situat la un nivel redus în Europa Centrală şi de Est, de la începutul pandemiei, excepţii fiind România şi Cehia.
”Activitatea de restructurare poate juca un rol cheie în sprijinirea afacerilor şi reducerea numărului de insolvenţe potenţiale şi menţinerea ratelor şomajului la un nivel scăzut. În prezent peste 40 de milioane de angajaţi din 37 de economii la nivel global se află în şomaj tehnic, iar previziunile nu sunt prea optimiste. De la începutul pandemiei, companiile s-au concentrat în principal pe păstrarea lichidităţii prin folosirea măsurilor guvernamentale de sprijin, precum şi pe reducerea costurilor şi stabilizarea lanţurilor de aprovizionare. De acum, ar trebui să se concentreze şi pe gestionarea datoriilor acumulate în perioada de blocaj al activităţii, restructurări financiare, consolidări şi dezinvestirea activelor non-core”, spun specialiştii.
De la începutul pandemiei, insolvenţele şi procesele de restructurare s-au situat la un nivel redus în statele din Europa Centrală şi de Est (ECE), excepţii fiind România, care a înregistrat o creştere a numărului de insolvenţe, şi Cehia, care a raportat un avans al activităţii de restructurare, potrivit raportului PwC ”Global Restructuring Trends”.
”Până în prezent, atât ratele de insolvenţă, cât şi presiunile de restructurare au fost, în general, ţinute sub control de intervenţia guvernului prin măsuri precum amânarea la plata taxelor, garanţii pentru împrumuturi sau şomaj tehnic. Însă aceste măsuri sunt aplicate pe o perioadă determinată şi, odată ce vor înceta, este de aşteptat ca numărul insolvenţelor să crească. Iată de ce, pentru a avea şanse mai mari de a supravieţui, companiile trebuie să ia în considerare strategii de reconfigurare a planurilor şi operaţiunilor înainte ca guvernele să-şi retragă sprijinul. Unele companii au iniţiat deja planuri de restructurare încă din acest ultim trimestru al anului 2020 şi este de aşteptat ca această activitate să se intensifice în primul trimestru din 2021”, a declarat Dinu Bumbăcea, partener şi liderul Serviciilor de Consultanţă pentru Afaceri, PwC România.
Potrivit raportului PwC, rata insolvenţelor este aşteptată să crească la nivel global, pe finalul acestui an şi anul viitor, în special în rândul companiilor din industrii grav afectate de criza sanitară, precum turismul, transporturile sau retailul cu produse nealimentare.
Industriile care rămân sub presiune în regiunea ECE sunt auto, retail cu produse nealimentare, turism şi ospitalitate.
În cazul României, numărul insolvenţelor a fost în creştere în 2020, reiese din datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Astfel, numărul entităţilor intrate insolvenţă a urcat de la 1.392, în luna aprilie a acestui an, la 4.606, în octombrie. Totuşi numărul se menţine sub valoarea înregistrată în aceeaşi lună a anului trecut.
Aflat la a treia ediţie, raportul ”Global Restructuring trends” analizează modul în care guvernele şi companiile au reacţionat la impactul economic al pandemiei COVID-19 şi prezintă provocările care urmează în 37 de economii din întreaga lume.
PwC este o reţea de firme prezentă în 155 de ţări cu mai mult de 284.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.
Pe acelasi subiect: