"Toate ofertele tehnice au intrunit conditiile de eligibilitate, fiind deschide toate cele cinci oferte financiare. oferta sindicatului de intermediere format din Raiffeisen Capital&Investment si Morgan Stanley a fost declarata castigatoare, acesta fiind declarat ofertant selectat. Activitatea sindicatului de intermediere va incepe dupa semnarea si intrarea in vigoare a scrisorii de angajament", se arata intr-un comunicat transmis de Hidroelectrica.

Comisia de selectie a intermediarului listarii Hidroelectrica a cerut vineri brokerilor inscrisi la licitatie sa depuna oferte financiare imbunatatite, respectiv comision de sub 0,96%, nivelul minimul cerut de un participant, au declarat surse din piata de capital, citate de Mediafax.

Ofertele financiare depuse initial au fost deschise vineri, insa intrucat a fost o diferenta de peste 15% intre comisionul minim si cel maxim cerute, brokerilor li s-a permis sa isi imbunatateasca ofertele. Imbunatatirea ofertelor a insemnat ca brokerii au trebuit sa ceara un comision mai mic decat minimul cerut initial. Cel mai mic comision prezentat vineri a fost de 0,96% din valoarea ofertei pentru vanzarea a 15% din actiuni pe care Hidroelectrica o va derula pentru listare, iar maximul a fost de circa 3%.

Alaturi de Raiffeisen Capital&Investment si Morgan Stanley, la licitatie a mai participat consortiul este format din banca americana JP Morgan, BRD si Societe Generale, iar Goldman Sachs a depus oferta impreuna cu BCR si Erste.

Deutsche Bank s-a aliat cu UniCredit Bank Austria, firma de brokeraj Alpha Finance Romania, Alpha Bank Romania si casele de brokeraj Intercapital Invest si SSIF Broker.

O alta oferta a fost depusa de Citigroup impreuna cu firmele de brokeraj Wood&Company, Swiss Capital, NBG Securities (Romania si Grecia) si BT Securities.De intermedierea ofertei a fost interesata si UBS, insa aceasta nu a mai depus oferta, potrivit unor surse din piata de capital.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat in urma cu doua saptamani ca Hidroelectrica si Electrica vor fi listate in luna iunie.

Raportat la valoarea actiunilor evaluate de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica, oferta pentru vanzarea pachetului de 15% din actiunile Hidroelectrica ar fi de aproximativ 1,5 miliarde lei (332 milioane euro). In aceste conditii, aceasta ar fi a doua mare oferta ca marime din istoria Bursei de la Bucuresti, dupa oferta Romgaz. Fondul Proprietatea detine 19,94% din actiunile Hidroelectrica, pachetul fiind evaluat la finalul primelor noua luni la 2 miliarde lei. Pe de alta parte, unii brokeri considera ca oferta ar putea fi intre 200 si 250 milioane de euro.