RADET intră în faliment săptămâna viitoare. Ce se va întâmpla cu căldura și apa caldă în București
RADET este în moarte clinică şi va intra în faliment săptămâna viitoare. Soluţia extremă urmează să fie votată în Consiliul General al Bucureştiului, unde va avea o majoritate largă.
Autorităţile municipale vor să înfiinţeze o nouă companie, dar promit că aceasta măsură nu va afecta distribuirea de apă caldă în capitală.
Sute de mii de oameni au suferit în această iarnă şi încă suferă din cauza avariilor repetate de la RADET. Ultimele probleme au fost semnalate în această săptămână. Zeci de blocuri din Drumul Taberei şi din Sectorul 5 au rămas fără căldură.
Cu o datorie de 800 de milioane de euro, cu reţeaua veche de 50 de ani şi pierderi uriaşe, RADET este în insolvenţă. Nu are însă un proiect de reorganizare, care ar trebui depus până pe 27 februarie. După această dată, sistemul intra într-un vid legislativ şi va funcţiona doar din inerţie.
Într-o şedinţă fără presă, la care au participat consilierii primăriei, conducerea RADET şi reprezentanţii sindicatelor, s-a ajuns la o soluţie extremă: falimentul şi crearea unei companii noi, numită Termoenergetica.
Primarul capitalei spune că furnizarea agentului termic nu este în pericol în Bucureşti şi că vor fi luate măsurile legale pentru continuitate, aşa cum prevede legea.
Consilierii din Opoziţie anunţa că vor vota înfiinţarea unei companii noi cu anumite condiţii, pentru că lucrurile se vor înrăutăţi.
Cristian Oltean, liderul grupului PNL din Consiliul General: - Vor avea apă caldă şi căldură, dar ar putea din toamnă să nu mai aibă cine să dea acest serviciu.
Reporter: - Este un faliment controlat al RADET?
Cristian Oltean - Da, descrie corect situaţia. Plecăm cu toţii de la premisa că proiectul propus de firma lichidatoare nu va fi aprobat şi atunci va fi un faliment şi venim cu o soluţie de salvare a situaţiei.
Roxana Wring, liderul grupului USR din Consiliul General: “Susţinem soluţia înfiinţării acestei noi societăţi, dar bineînţeles cu toate garanţiile că va fi transparent, că nu va fi căpuşată, că nu vor fi numiri făcute pentru prieteni, rude şi membri de partid.”
Avantajele companiei ar fi că nu va avea datorii şi va putea atrage fonduri europene pentru modernizare. Va avea însă mult de lucru din prima zi. Vara aceasta urmează să fie reparaţi 63 de km de reţea primară.
Este vorba de conductele foarte mari, dar şi foarte vechi care se sparg extrem de uşor şi lasa fără agent termic cartiere întregi. Dacă nou înfiinţata companie nu va reuşi să termine reparaţiile la timp, la iarnă, tot Bucureştiul fără va rămâne căldura, spun specialiştii.
Pe acelasi subiect: