Statele Unite ale Americii revendica prima poziţie cu 54 de companii în Top 100, ceea ce înseamnă un total de 61% din capitalizarea de piaţă. Companiile din China, clasate pe poziţia a doua, au avut o creştere de 57% a capitalizării de piaţă comparativ cu 2017, totalizând 2.822 de miliarde de dolari

Top 10 al celor mai valoroase companii include opt companii din SUA şi două din China, în timp ce Top 10 de anul trecut era compus doar din companii americane.

Europa este reprezentată de 23 de companii în Top 100, cu una mai mult faţă de anul trecut. Ponderea în Top 100 a capitalizării companiilor europene rămâne neschimbată, la 17%.

"Dacă este să privim şi pe plan local, capitalizarea bursieră a companiilor româneşti listate pe Bursa de Valori Bucureşti era, după primele şase luni din acest an, de aproximativ 20 de miliarde de euro, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor de pe piaţa reglementată era de 36 de miliarde de euro. Per ansamblu, în primele şase luni ale anului 2018, piaţa de capital din România a avut o evoluţie pozitivă, marcată de două listări (una tehnica şi un IPO) şi două emisiuni de obligaţiuni. Cele aproximativ 40 de milioane de euro pe care Purcari Wineries le-a atras de pe bursă dau un semnal de încredere atât pentru investitori şi potenţiali investitori, cât şi pentru companiile care au în plan atragerea de finanţare de pe piaţa de capital", spune Ileana Gutu, senior manager la PwC România.

Sectorul tehnologiei este cel mai mare în ceea ce priveşte valoarea de piaţă, urmat de cel financiar şi al bunurilor de larg consum.

Conform studiului PwC Global Top 100, 48% din creşterea ultimului an a fost asigurată de companiile americane, pe fondul unor condiţii economice solide şi bazată pe poziţia dominantă pe care o au în sectorul tehnologic.

Pentru al patrulea an consecutiv, Statele Unite dau peste jumătate din companiile care alcătuiesc Top 100 (54 de companii anul acesta, în scădere de la 55 în 2017). De asemenea, valoarea companiilor americane reprezintă 61% din totalul topului, în scădere de la 63% anul trecut.

Amazon este compania cu cea mai solidă creştere a capitalizării, câştigând, ca valoare de piaţă, aproximativ 278 de miliarde de dolari, sau 66% comparativ cu anul 2017. Pe locurile următoare sunt două companii din China, Tencent, cu o creştere a valorii de 224 de miliarde de dolari, sau 82% faţă de anul trecut, şi Alibaba, cu o creştere de 201 miliarde de dolari sau 75%. Următoarele trei companii cu cea mai bună performanţă bursieră, în termeni absoluţi, vin din SUA - Microsoft, Alphabet şi Apple.

Dacă analizăm topul din punct de vedere al sectoarelor şi al capitalizării bursiere, cel al tehnologiei continuă să conducă în faţa celui financiar pentru al treilea an consecutiv, iar cel al bunurilor de larg consum se află pe locul trei.

Capitalizarea bursieră a companiilor din China prezente în Top 100 creşte spectaculos cu 57% comparativ cu 2017. Anul acesta 12 companii chinezeşti sunt în Top 100, cu 10 mai mult faţă de anul trecut. Hong Kong contribuie cu alte două, după ce anul trecut a avut una singura. În termeni de creştere absolută a capitalizării bursiere, Tencent, care este, pentru al doilea an la rând, compania chineză cu cea mai solidă dezvoltare.

Topul Global al primelor 100 de companii realizat de PwC analizează primele 100 de companii în funcţie de capitalizarea bursieră la nivel mondial şi compară modul în care acestea evoluează de la an la an. Acest raport a fost realizat pe baza datelor disponibile la 31 martie 2018 şi 31 martie 2017 şi analizează capitalizarea companiilor în dolari americani, în funcţie de provenienţa acestora.