Cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume a înregistrat în perioada februarie - iulie 2019 un profit net de 1,55 miliarde de euro (1,66 miliarde de dolari), în timp ce vânzările au urcat cu 7%, la 12,82 miliarde de euro (14,10 miliarde de dolari), în linie cu estimările analiştilor.

Inditex produce majoritatea hainelor sale în zona euro, pentru a răspunde rapid tendinţelor din modă, dar generează mai mult de jumătate din vânzările sale în ţările din afara regiunii. În ultimii ani, unele valute, cum ar fi lira turcească şi rubla rusească, s-au depreciat semnificativ faţă de euro, potrivit Agerpres.

Rezultatele Inditex sunt superioare rivalelor sale H&M (Suedia) şi Fast Retailing (Japonia) deoarece grupul spaniol s-a adaptat schimbării obiceiurilor de cumpărături printr-un control strâns al stocurilor, pentru a evita discounturi semnificative, şi prin concentrarea pe marile magazine şi pe vânzările online.

Miercuri, Inditex, controlat de miliardarul Amancio Ortega, a reiterat că se aşteaptă în acest an la o creştere a vânzărilor de 4% - 6%.

Marja brută a crescut uşor în perioada februarie - iulie 2019, la 56,8%, de la 56,7% în anul precedent.

Anul acesta acţiunile Inditex au urcat cu 28% la Bursa de la Madrid.

Zara va lansa vânzări online în Africa de Sud, Columbia, Filipine şi Ucraina în septembrie şi octombrie.

Chiar dacă investitorii sunt de părere că Inditex este unul din retailerii de îmbrăcăminte cu cele mai bune rezultate, ritmul de creştere a beneficiilor a început să fie supus la presiuni în contextul unei concurenţe crescute şi a căutării continue a consumatorilor pentru reduceri pe Internet.

În România, la finele anului trecut, reţeaua Inditex era formată din 57 de magazine, cu brandurile Zara, Pull&Bear, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home şi Massimo Dutti.