Profitul OMV Petrom a scazut cu 25% in S1, la 1,04 mld. lei
OMV Petrom a afisat un profit net in valoare de 1,036 miliarde lei, pentru primul semestru al anului in curs, in scadere cu 25%, comparativ cu rezultatul net de 1,387 miliarde de lei, raportat pentru perioada similara din 2014.
Vanzarile OMV Petrom s-au cifrat la 8,811 miliarde lei in perioada ianuarie - iunie 2015, in scadere cu 18% fata de primul semestru din 2014, cand au totalizat 10,719 miliarde lei.
Profitul operational al grupului (EBIT) s-a ridicat la 1,280 miliarde lei, in scadere cu 39%, de la nivelul de 2,098 miliarde lei inregistrat in perioada ianuarie - iunie 2014.
Profitul pe actiune pentru semestrul I 2015 se situeaza la 0,0184 lei, mai mic cu 25% fata de perioada similara a anului trecut - 0,0245 lei.
Potrivit datelor OMV Petrom, investitiile au insumat 2,069 miliarde lei in primele sase luni din acest an, fiind mai mici cu 29% fata de primul semestru al anului trecut, cand s-au situat la 2,906 miliarde lei.
"In primele sase luni, ne-am concentrat pe asigurarea unei afaceri durabile si profitabile intr-un mediu de piata cu preturi mici la titei ce ar putea dura. Am implementat masuri de reducere a costurilor de operare si de crestere a eficientei operatiunilor noastre, siguranta muncii ramanand, insa, principala noastra prioritate. Pentru a ne mentine fluxul de numerar si un bilant solid, ne-am prioritizat investitiile in functie de potentialul de a genera valoare pe termen lung, astfel ca am obtinut o scadere a cheltuielilor de capital ale grupului de aproximativ 30%, in conformitate cu asteptarile. In Upstream, investitiile anterioare au continuat sa genereze beneficii si, ca efect, productia de hidrocarburi a Grupului a crescut usor, datorita contributiei mai mari a reparatiilor capitale si a (re)dezvoltarii zacamintelor. In 2015, am finalizat pana in prezent forajul la patru sonde in apele de adancime ale Marii Negre, in parteneriat cu ExxonMobil, iar programul de explorare continua. Rezultatul mai mic din Upstream a fost partial contrabalansat de performanta foarte buna din Downstream Oil, sustinuta de cresterea marjelor de rafinare si de scaderea costurilor cu titeiul, ceea ce evidentiaza avantajele modelului nostru de afaceri integrat. In plus, am crescut volumul vanzarilor din marketing, beneficiind de cererea mai mare de produse petroliere. In Downstream Gas, volumul vanzarilor de gaze a crescut cu 10%, in pofida mediului de piata deteriorat. Pentru a doua jumatate a anului, autoritatile romane au anuntat consultari publice privind mediul fiscal si de reglementare. Dupa cum am subliniat si pana acum, vizam obtinerea unui cadru stabil, predictibil si favorabil investitiilor, o conditie-cheie pentru investitiile viitoare", a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, potrivit Agerpres.
In T2 din 2015, OMV Petrom a obtinut un profit net de 691 milioane de lei, dublu fata de cel raportat in primul trimestru, de 345 milioane de lei, si in crestere cu 122% comparativ cu profitul net consemnat in T2 2014 (312 milioane de lei).
Profitul operational in T2 2015 a fost de 786 milioane lei (494 milioane de lei in trimestrul I 2015), iar vanzarile s-au cifrat la 4,540 miliarde lei, in crestere usoara fata de primele trei luni ale anului in curs (4,271 miliarde lei) si in scadere cu 16% fata de cele inregistrate in T2 2014, de 5,423 miliarde de lei.
Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.
OMV, profit in scadere cu 14% in primul semestru din 2015
Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom (SNP), a anuntat miercuri ca in prima jumatate a acestui an profitul net atribuibil actionarilor a scazut cu 14%, la 372 milioane de euro, de la 433 milioane de euro in perioada similara a anului trecut, transmite Reuters.
De asemenea, vanzarile grupului in primul semestru au scazut cu 40%, pana la 11,552 miliarde de euro, un declin de 32% fiind inregistrat in cazul profitului operational, pana la 708 milioane de euro.
Declinul pretului la titei a fortat OMV, care a achizitionat proiecte de explorare in Marea Nordului, deoarece productia din Yemen si Libia este oprita, sa-si reduca planurile ambitioase de investitii si sa amane tintele de productie.
In trimestrul doi din 2015, profitul operational pe segmentul de rafinare si marketing s-a situat la 375 de euro, in timp ce analistii intervievati de Reuters se asteptau la 384 milioane de euro. In perioada aprilie - iunie 2015, profitul net atribuibil actionarilor a crescut cu 59%, la 209 milioane de euro, in timp ce vanzarile au scazut cu 38%, la 5,726 miliarde de euro.
"In trimestrul doi din 2015, pretul la titei a aratat o anumita imbunatatire fata de inceputul anului, desi mediul operational a ramas dificil pentru OMV. Profitul operational a crescut cu 13% in perioada aprilie - iunie 2015, comparativ cu primele trei luni din acest an, in urma pretului mai ridicat al titeiului si a majorarii vanzarilor. Prioritatea noastra o reprezinta fluxul de numerar. In perioada aprilie - iunie 2015, am inregistrat un flux de numerar pozitiv inainte de dividende, ceea ce arata o imbunatatire considerabila dupa dificultatile din primul trimestru", a afirmat directorul general al OMV, Rainer Seele.
Productia totala de hidrocarburi a OMV (petrol, GNL, gaze naturale) in primul semestru a fost de 305.000 de barili echivalent petrol pe zi, usor mai ridicata comparativ cu perioada similara a anului trecut, pe fondul majorarii productiei in Norvegia si in Noua Zeelanda. De asemenea, productia zilnica de gaze a OMV a fost cu 1% mai ridicata in primele sase luni ale acestui an comparativ cu perioada similara din 2014. Cheltuielile de capital din acest an se vor ridica la aproximativ 2,7 miliarde de euro, estimeaza OMV.