Profit.ro: ANAF este în control la două bănci şi urmează o a treia în scurt timp
ANAF
ANAF derulează în prezent controale la două bănci, vizând impozitul pe profit pentru câştigurile obţinute în anii din urmă, scrie Profit.ro.
În februarie, ANAF va începe verificările la o a treia instituţie de credit, pentru profitul raportat în perioada 2013-2017.
Guvernanţii au criticat vehement în ultimii ani băncile, acuzându-le că scot profiturile din ţară pentru a evita plata impozitului (chiar dacă România este o ţară cu o rată scăzută a impozitului pe profit), dar şi dobânzile practicate de acestea, despre care au afirmat că sunt prea ridicate.
În decembrie, Guvernul a introdus o taxă pe activele bancare variabilă în funcţie de nivelul Robor. Reprezentanţii Guvernului au criticat şi nivelul indicelui Robor, spunând că este prea ridicat, precizează Profit.ro.
Direcţia Generală a Marilor Contribuabili (DGAMC) desfăşoară în prezent inspecţii fiscale parţiale la două instituţii bancar.
Prin inspecţia fiscală parţială este verificată îndeplinirea uneia sau mai multor obligaţii fiscale, precum şi a altor obligaţii prevăzute de legislaţia fiscală, ce revin unei firme într-o perioadă determinată.
Și Consiliul Concurenţei a anunțat, la finele anului trecut, că derulează două investigaţii în sectorul financiar, precizând că a făcut în trecut recomandări privind îmbunătăţirea concurenţei în domeniul bancar, recomandări care însă nu au fost preluate în legislaţie, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Concurența a răspuns, astfel, senatorului ALDE Daniel Zamfir, care l-a acuzat pe preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, că a acoperit faptul că opt bănci s-au înţeles între ele pentru a creşte costurile creditării.
În replică, reprezentanţii Consiliul Concurenţei au arătat că nu au primit nicio sesizare de la instituţiile publice referitoare la posibile înţelegeri ilegale între bănci în ceea ce priveşte creditarea companiilor.
"În acelaşi timp, menţionăm că autoritatea de concurenţă are în derulare două investigaţii declanşate din oficiu, pe piaţa serviciilor de leasing operaţional şi pe piaţa de leasing financiar şi a creditului de consum din România. În cadrul investigaţiilor s-au desfăşurat inspecţii inopinate la sediile a 25 de bănci, Instituţii Financiare Non-Bancare (IFN), societăţi de leasing, asociaţii profesionale şi patronale, această acţiune fiind cea mai amplă investigaţie a instituţiei. Rezultatele investigaţiilor vor fi făcute publice imediat după finalizarea acestora şi luarea unei decizii", a precizat Cpnsiliul Concurenței.
Mai mult, responsabilii Consiliului arată că au făcut recomandări pentru eficientizarea concurenţei pe această piaţă, însă acestea nu au fost preluate în legislaţie.
"Reamintim că autoritatea de concurenţă a făcut recomandări pentru eficientizarea/creşterea concurenţei în sectorul financiar şi, implicit, pentru scăderea comisioanelor, în contextul finalizării anchetei sectoriale pe piaţa serviciilor bancare de retail. Astfel, una dintre recomandări se referă la intensificarea concurenţei odată cu transpunerea Directivei privind Serviciile de Plată (Revised Payment Service Directive), care deschide piaţa către noi actori (de ex: fintech-uri), dar care nu a fost încă preluată în legislaţia naţională, deşi termenul de implementare era ianuarie 2018. Principalul avantaj al dezvoltării companiilor din domeniul fintech îl reprezintă intensificarea concurenţei în sectorul financiar şi scăderea comisioanelor", au mai spus oficialii Concurenţei.
Pe acelasi subiect: