Un magazin al grupului a fost inchis la sfarsitul lunii martie, iar cel putin alte opt vor urma in a doua jumatate a anului, potrivit publicatiei germane Lebensmittel Zeitung, specializata in retailul alimentar. 

Numarul total de magazine care vor trebui inchise va depinde de rezultatul negocierilor cu proprietarii spatiilor comerciale si investitorii, a declarat un purtator de cuvant al Praktiker.

30 de magazine Praktiker sunt considerate neprofitabile, arata informatiile din piata.  

In Romania, vanzarile Praktiker au scazut cu 10,6% in primul trimestru, la 23,1 milioane euro. La sfarsitul primului trimestru, Praktiker opera in Romania 27 de magazine, piata locala fiind cea mai mare pentru retailer dupa cea din Germania. 

Firma austriaca de investitii Maseltov, care detine 10% din actiunile Praktiker, si institutia austriaca de private banking Semper Constantia, cu 5% din titluri, au cerut ca grupul sa se retraga din Europa de Est. Retailerul german opera in total, la sfarsitul lunii martie, 440 de magazine, din care 111 prin divizia internationala, activa preponderent in Europa Centrala si de Est.

Potrivit unui articol Financial Times Deutschland de la sfarsitul lunii martie, vanzarea operatiunilor din Europa de Est ar putea aduce Praktiker 50-70 de milioane de euro.  

Directorul general al Praktiker, Thomas Fox, a declarat insa ca o renuntare la intreaga divizie internationala nu este pe agenda retailerului, dar va fi analizata diferentiat situatia acestor piete.

Reorganizarea, care are nevoie de finantare de 300 de milioane de euro, include eliminarea magazinelor neprofitabile si eliminarea a 1.400 de locuri de munca, informeaza Mediafax.