"Sunt convins că prin accesarea acestui credit, Poşta Română va intra într-o nouă eră a modernizării şi a digitalizării. Acest lucru va face Poşta Română un competitor foarte puternic pe această piaţă a serviciilor poştale, în concordanţă cu noile cerinţe naţionale şi internaţionale. Este extrem de necesar ca Poşta Română să devină şi mai atractivă, să se modernizeze, să-şi digitalizeze anumite procese tehnologice şi să-şi dezvolte noi produse. Este un mare angajator de pe piaţa forţei de muncă şi trebuie să pună accent şi pe dezvoltarea condiţiilor de muncă, pentru cei care fac parte din această companie. Avem o datorie faţă de toţi cetăţenii României să revitalizăm această companie emblematică care are toate şansele să-şi consolideze poziţia de lider de piaţă printr-un efort comun care să vizeze implementarea unor soluţii pentru îmbunătăţirea serviciilor oferite, pentru reducerea costurilor şi generarea de venituri suplimentare", a afirmat Bode la semnarea contractului de creditare, potrivit Agerpres.

Joi, la sediul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, în prezenţa ministrului Lucian Bode, s-a semnat contractul de creditare a Companiei Naţionale "Poşta Română" (CNPR) pentru demararea, până la finalul acestui an, a primei etape a Planului de reabilitare, modernizare şi digitalizare a serviciilor oferite clienţilor.

"În aceste 11 luni de guvernare, după zece ani, s-a reuşit achitarea tuturor sumelor datorate bugetului de stat (130 milioane de lei) şi să se elibereze toate ipotecile aferente, ceea ce reprezintă o gură de oxigen pentru Poşta Română. Pe acest fundament sănătos, se poate începe un proces de construcţie, de reclădire a unei companii care mult timp a fost ignorată şi fără perspective clare de dezvoltare. Acesta este doar începutul unui program investiţional amplu care are la bază o viziune strategică care se va întinde pe termen mediu şi lung. Ne propunem ca în parteneriat cu instituţii financiare şi internaţionale, prin asigurarea resurselor necesare, inclusiv prin analizarea posibilităţii finanţării unor proiecte inovative din PNRR, să asigurăm companiei româneşti toate condiţiile pentru dezvoltare si eficientizare, obiectivul fiind creşterea calităţi serviciilor oferite către beneficiarii finali", a spus demnitarul.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, creditul obţinut de la Eximbank pe o perioadă de 12 ani va fi folosit pentru derularea unor serii de investiţii în modernizarea şi digitalizarea CNPR. Aceste investiţii au în vedere: automatizarea proceselor logistice prin înfiinţarea noilor centre de tranzit/sortare de la Bucureşti Nord şi Cluj - în valoare de 31,5 milioane de lei; crearea şi implementarea unei arhitecturi de sistem de management digital integrat (hardware si software), necesară asigurării fluxurilor informaţionale (ERP şi a modulelor acestuia) - în valoare de 128,3 milioane de lei; reabilitarea clădirilor (monumente istorice din Timişoara, Piatra Neamţ, Oradea şi Cluj, precum şi valorificarea acestora atât din punct de vedere comercial, cât şi cultural şi istoric, împreună cu comunităţile cu care Poşta Română împarte acest patrimoniu) - în valoare de 54,5 milioane de lei.

Poşta Română, operatorul naţional din domeniul serviciilor poştale cu cea mai mare acoperire, se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (93,52%) şi Fondul Proprietatea (6,48%).

Compania deţine o reţea de peste 5.600 de subunităţi poştale la nivel naţional, distribuind săptămânal peste 11 milioane de trimiteri poştale. În prezent, peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi mai mult de 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.