În acest context, experţii Thales au lansat noua ediţie a Manualului CyberThreat, prin intermediul căruia trag un semnal de alarmă asupra criminalităţii informatice ca fiind, în prezent, una dintre cele mai mari ameninţări la adresa companiilor, a organizaţiilor şi a instituţiilor.

"Fără protecţie sau măsuri proactive, atacurile infractorilor cibernetici vor provoca de fiecare dată mai multe daune. Pentru a face faţă tehnicilor lor în continuă evoluţie, este esenţială o mai bună înţelegere a ameninţării. Instrumente avansate şi servicii, precum Threat Intelligence, sunt un avantaj pentru a putea anticipa cât mai bine această ameninţare. Interacţionând ca o reţea de grupuri de criminalitate cibernetică, infractorii cibernetici sunt capabili să funcţioneze din ce în ce mai eficient: fiecare grup este specializat într-un anumit domeniu, iar grupuri diferite colaborează pentru a beneficia de experienţa reciprocă. Această specializare face ca infractorii cibernetici să fie mai eficienţi, permiţându-le să se concentreze asupra unui anumit tip de atac, bazându-se pe know-how din reţea", apreciază specialiştii, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, pentru a-şi atinge obiectivele, infractorii cibernetici combină expertiza tehnică cu panica pe care o declanşează în companii şi în instituţii.

"Panica poate avea un impact devastator în ceea ce priveşte consecinţele unui atac. Este vital să nu cedăm ameninţărilor sau şantajului. Ţintele infractorilor cibernetici sunt extrem de diverse; orice organizaţie poate fi vizată. Experţii Thales subliniază că oricine poate fi o ţintă, tocmai pentru a fi pregătiţi şi pentru a adopta o strategie clară şi detaliată de abordare a crizelor cibernetice. Cu venituri estimate de până la 1.500 de miliarde de dolari pe an - ceea ce înseamnă de 1,5 ori mai mult (ca medie anuală) decât veniturile din produse contrafăcute şi de 2,8 ori mai mult decât din comerţul ilegal cu droguri - această reţea este un sistem economic complet care poate pune în pericol orice companie sau organizaţie, cu consecinţe grave asupra economiei globale. În mod surprinzător, 60% din aceste venituri uriaşe provin din pieţe online ilegale, 30% din furt de proprietate intelectuală şi de secrete comerciale şi doar 0,07% din ransomware, care totuşi provoacă cele mai multe daune", se menţionează în manualul de specialitate.

Thales (Euronext Paris: HO) este un lider global în tehnologie ce oferă soluţii, servicii şi produse clienţilor din domeniile: aeronautică, spaţiu, transport, identitate şi securitate digitală, apărare. Compania a generat venituri de 19 miliarde de euro, în 2019 (incluzând Gemalto) şi are 83.000 de angajaţi în 68 de ţări.