Cea mai mare companie din Romania anunta profit in scadere cu 61%, in S1, ca urmare a scaderii preturilor la titei. OMV Petrom a avut vanzari mai mici cu 18%
OMV Petrom
Grupul OMV Petrom a afisat un profit net in scadere cu 61% dupa prima jumatate a acestui an, rezultatul net cifrandu-se la 405 milioane de lei comparativ cu 1,036 miliarde de lei in perioada similara a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare neauditate publicate miercuri.
Profitul operational al grupului (EBIT) s-a redus, de asemenea, la 561 milioane lei, mai putin cu 56% comparativ cu rezultatul consemnat in perioada ianuarie - iunie 2015, pe fondul scaderii cotatiilor interntionale partial compensata de costurile de explorare mai mici si de evolutia favorabila a provizioanelor pentru creante neincasate din activitatea de gaze.
In primele sase luni din acest an, compania a realizat investitii in valoare de 1,337 miliarde de lei, in scadere cu 35% fata de primul semestru al anului trecut, influentate in principal de o scadere semnificativa in segmentul Upstream. Investitiile din Upstream s-au cifrat la 1,064 miliarde de lei in primele sase luni ale acestui an, comparativ cu 1,947 miliarde de lei in perioada similara a anului trecut.
Vanzarile grupului s-au redus cu 18%, la 7,192 miliarde de lei, iar numarul personalului este mai mic cu 7%. Scaderea vanzarilor a fost determinata, in principal, de preturile in scadere la titei, precum si de vanzari mai mici de gaze naturale, compensate partial de cantitatile mai mari de energie electrica vandute, precizeaza compania. Downstream Oil a reprezentat 70% din totalul vanzarilor consolidate, Downstream Gas 27%, iar Upstream 3% (vanzarile aferente Upstream fiind in mare parte in interiorul Grupului, nu
catre terti).
catre terti).
Comparativ cu 31 decembrie 2015, activele totale s-au redus cu 517 milioane de lei, la 40,601 miliarde de lei, in principal ca urmare a scaderii nete a activelor imobilizate si a reducerii usoare a numerarului si echivalentelor de numerar. Capitalurile proprii au crescut usor la 26,085 miliarde de lei la 30 iunie 2016, comparativ cu 25,688 miliarde lei de la 31 decembrie 2015, ca urmare a profitului net generat in perioada curenta.
Datoriile grupului, altele decat imprumuturile purtatoare de dobanzi, au scazut cu 819 milioane de lei, in principal ca o consecinta a datoriilor comerciale si a altor datorii financiare mai mici, reflectand in buna masura reducerea investitiilor si finalizarea campaniei de foraj de explorare din Marea Neagra. Datoria neta a Grupului OMV Petrom a ramas la un nivel similar cu cel de la 31 decembrie 2015, in jurul valorii de 1,3 miliarde de lei iar gradul de indatorare a scazut usor la 4,83%.
"In prima jumatate a anului 2016, mediul de piata dificil a impactat negativ rezultatele noastre financiare, anuland efectele performantei operationale imbunatatite si ale disciplinei stricte in privinta costurilor si gestionarii numerarului. EBIT excluzand elementele speciale din Upstream a reflectat in principal scaderea preturilor titeiului si gazelor naturale, partial compensata de reducerea costurilor de productie. Investitiile au scazut cu 35% comparativ cu 1-6/15, reflectand finalizarea activitatii de foraj in blocul Neptun si selectia riguroasa a proiectelor. In plus, gestionarea eficienta a costurilor si a numerarului ne-a ajutat sa ne mentinem o pozitie financiara solida si un grad de indatorare avand un ordin de marime de o singura cifra. Consultarile privind sistemul de taxare pentru segmentul upstream ne asteptam sa continue in a doua parte a anului. Asa cum am subliniat si in trecut, un cadru fiscal si de reglementare stabil, predictibil si favorabil investitiilor este o conditie-cheie pentru investitiile noastre viitoare, atat onshore, cat si offshore”, a precizat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, citata in comunicat.
Grupul OMV reduce investitiile, pentru a contracara pretul scazut la titeiului
Grupul austriac OMV, compania care detine Petrom, a anuntat miercuri ca reduce si mai mult investitiile si costurile, pentru a contracara pretul scazut al titeiului, dupa ce profitul profitul operational (Clean CCS EBIT) a inregistrat un declin de 43% in trimestrul doi din acest an, transmite Reuters.
In perioada aprilie - iunie 2016, profitul operational al OMV s-a situat la 241 milioane de euro, din care 49 milioane de euro a reprezentat contributia OMV Petrom, in scadere fata de o contributie de 92 milioane de euro in trimestrul doi din 2015. Totusi, profitul operational al OMV depaseste estimarile analistilor, de 190 milioane de euro.
Grupul austriac a anuntat ca va cheltui in acest an cu 200 milioane de euro (223 milioane de dolari) mai putin pe investitii, adica 20,2 miliarde de euro, fata de suma planificata anterior - 20,4 miliarde de euro. De asemenea, OMV a majorat tinta de reduceri de costuri anuale la 150 milioane de euro pana in 2017, fata de obiectivul precedent de 100 milioane de euro.
Pretul scazut al titeiului afecteaza rezultatele OMV pe segmentul explorare si productie, unde s-a inregistrat o pierdere operationala de 603 milioane de euro in trimestrul doi din 2016, fata de un profit de 106 milioane de euro in perioada similara din 2015.
In total, OMV a raportat o pierdere operationala de 300 milioane de euro in perioada aprilie - iunie 2016, cand a inregistrat costuri de 530 milioane de euro legate de vanzarea unei participatii intr-un zacamant de titei din Marea Nordului si zacamantul de gaze naturale Rosebank.
In 2013, OMV si-a majorat participatia detinuta la Rosebank la 50%, ca parte a achizitiei unor active ale companiei energetice Statoil, in valoare de 2,65 miliarde de dolari.
In prima jumatate a acestui an, profitul net atribuibil actionarilor a scazut la 73 milioane de euro, de la 372 milioane de euro in perioada similara a anului trecut.
De asemenea, vanzarile grupului in primul semestru au scazut cu 26%, pana la 8,6 miliarde de euro, de la 11,552 miliarde de euro in perioada similara din 2015. OMV a inregistrat un declin de 46% al profitului operational in perioada ianuarie - iunie 2016, la 381 de milioane de euro, de la 708 milioane de euro in primul semestru din 2016. Din acest profit operational, 141 milioane de euro a reprezentat contributia OMV Petrom, in scadere fata de o contributie de 281 milioane de euro in trimestrul doi din 2015.
Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%, in timp ce Ministerul Economiei detine un pachet de 20,64% din actiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Upstream (Explorare si Productie), Downstream Oil (Rafinare si Marketing), Downstream Gas (Gaze si Energie).
Pe acelasi subiect: