O companie belgiană, cu afaceri şi în România, are activitatea blocată în urma unui atac cibernetic. Angajații au program redus, iar acțiunile au fost suspendate de la bursă
Hacker, atac cibernetic
Un grup de hackeri a cerut o răscumpărare după ce a blocat sistemele informatice ale unei companii belgiene care produce echipamente pentru industria textilă, relatează marţi agenţia Belga.
Compania Picanol, care are de asemenea centre de producţie în România şi China, nu îşi mai poate accesa sistemele informatice, astfel că operaţiunile sale la nivel global sunt blocate.
Atacul cibernetic a fost sesizat prima dată luni de subsidiara chineză a societăţii. Potrivit agenţiei Belga, Picanol nu le-a dat hackerilor răscumpărarea cerută şi discută paşii următori cu experţii poliţiei cibernetice, potrivit Agerpres.
Din cauza atacului cibernetic cei circa 1.500 ce angajaţi din Belgia ai companiei Picanol au programul de lucru redus, iar marţi a fost suspendată cotarea acţiunilor acestei companii la bursa din Bruxelles. Compania producătoare de maşini de ţesut are la nivel global circa 2.300 de angajaţi.
''Lucrez de 20 de ani pentru această companie, dar niciodată nu am văzut un atac de un asemenea calibru'', a declarat ziarului belgian De Morgen purtătorul de cuvânt al Picanol, Frederic Dryhol. El a mai afirmat că hackerii nu au spus clar câţi bani doresc.
''Când am primit pe serverul nostru un scurt mesaj cerând o răscumpărare, ne-am dat seama că este vorba despre un atac cu ransomware'', a explicat acest reprezentant al companiei, făcând referire la programul malware care criptează seturile de date. Hackerii au cerut bani pentru a da în schimb companiei atacate cheia de criptare.
Centrul Belgian pentru Securitate Cibernetică recomandă să nu se plătească răscumpărări în astfel de situaţii, întrucât un astfel de răspuns conduce la alte probleme, precum noi cereri de răscumpărare cu sume şi mai mari sau atacuri repetate.
Potrivit studiului Allianz Risk Barometer, topul riscurilor de care companiile globale se tem în 2020 este condus, în premieră, de incidentele cibernetice, acestea fiind urmate de pericolul de întrerupere a activităţii şi de schimbările legislative şi de reglementare.
Conform rezultatelor raportului, circa 39% dintre experţii chestionaţi au pus pe primul loc în ierarhia riscurilor atacurile cibernetice, asta după ce în urmă cu şapte ani acest factor se poziţiona pe locul 15 în top, cu doar 6% dintre răspunsuri. Incidentele cibernetice sunt principalul risc la adresa companiilor din Austria, Belgia, Franţa, India, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi SUA.
Pe acelasi subiect: