Investitorii, inclusiv fondurile de investitii speculative si fondurile de pensii, au acuzat bancile ca s-au inteles pentru a manipula ratele de schimb.

Printre bancile implicate se afla HSBC, Barclays, BNP Paribas, Bank of America, JP Morgan, Citibank, Goldman Sachs, RBS si UBS. 

Hausfeld a avertizat ca aceasta intelegere este doar inceputul, fiind implicate inca alte sapte banci.

"Ar putea urma actiuni concertate in Londra si in Asia", a explicat presedintele Hausfeld. 

Traderii au utilizat chat room-urile bancilor, SMS-uri si email-uri pentru a manipula preturile. Folosind un limbaj criptat, ei si-au ales pseudonime de genul: 'Cartelul', 'Clubul banditilor' si 'Mafia' pentru a comunica si a plasa comenzi confidentiale. 

In mai, autoritatile de reglementare din SUA si Marea Britanie au anuntat ca cinci banci importante vor plati amenzi de sase miliarde de dolari pentru manipularea pietei valutare si a dobanzii Libor.  Decizia vine dupa ce, in 2014, autoritatile au amendat sase banci cu 4,3 miliarde dolari pentru ca nu au reusit sa-i opreasca pe traderii lor sa manipuleze piata valutara mondiala, estimata la 5.000 miliarde de dolari pe zi. 

Bancile sunt acuzate ca au impartit informatii si si-au coordonat tranzactiile pentru a manipula piata valutara intr-un mod care sa le favorizeze.