Ce a ajutat sa creasca un business care costa 600 de euro kilogramul
Productia mondiala de caviar creste rapid, in pofida crizei, iar avansul productiei este sustinut de intrarea pe aceasta piata a unor noi jucatori, precum China sau Emiratle Arabe Unite, dar si de dezvoltarea productiei in tari ca Romania si Bulgaria, scrie cotidianul american New York Times (NYT).
In tari precum China, Finlanda, Spania sau Emiratele Arabe Unite, noi ferme de sturioni umplu golul lasat de declinul populatiei de morun in libertate si alte specii de sturion in Marea Caspica, sursa traditionala de caviar.
Noile ferme spera sa schimbe dinamica acestei piete, popularizand caviarul si majorand productia si vanzarile, scrie NYT. Inainte de toate vor trebui, insa, sa convinga consumatorii ca, desi produs in alta parte decat Marea Caspica, caviarul nu este un "fals" de lux.
Spre deosebire de sampanie, denumire care apartine producatorilor din regiunea franceza Champagne, caviarul nu este un brand. De fapt si alte tipuri de icre, in afara de cele ale sturionilor, sunt vandute drept caviar. Productia de lux era asigurata in mare parte de Rusia si Iran, care au vandut cu succes povestea caviarului negru al sturionului din Marea Caspica drept singurul tip de caviar veritabil.
In pofida crizei mondiale, caviarul se afla intr-o gama selecta de bunuri de lux care nu au fost lovite puternic de reducerile de cheltuieli. Pretul s-a mentinut la aproximativ 1.000 de euro pe kilogram pentru majoritatea tipurilor de caviar.
Nisa caviarului negru a fost afectata, insa, de un declin de 99% a populatiei de moruni in ultimii 15 ani pe cursul inferior al fluviului Volga, care se varsa in Marea Caspica, si care era cea mai importanta sursa, potrivit agentiei piscicole din Rusia.
Declinul, inceput din cauza poluarii si constructiei de baraje, a fost accelerat de pescuitul ilegal, a declarat in august pentru Interfax presedintele agentiei, Andrei Kraini.
Rusia a interzis in 2002 exportul de caviar negru pentru a se conforma unor acorduri internationale pentru protejarea speciilor pe cale de disparitie. Exporturile au fost redeschise in acest an, insa se vor baza pe productia unor ferme, in care sturionii au nevoie de mai multi ani pentru a junge la maturitate.
Intre timp, fermele de sturioni deschise in alte tari spera sa umple acest gol, potrivit cotidianului american.
Nu exista statistici de incredere la nivel mondial, dar cercetatorul francez Patrick Williot estimeaza ca productia anuala se ridica la aproximativ 250 de tone, aproape exclusiv asigurata de ferme, fata de 550 de tone la sfarsitul anilor '70.
"In contrast cu fosta productie bazata pe populatia de sturion aflat in libertate, productia actuala este in crestere continua", a spus Williot.
Romania si Bulgaria, tari care au intrat in Uniunea Europeana in 2007, folosesc accesul la fonduri europene pentru a dezvolta ferme de sturioni. Cele doua tari sunt singurele state europene cu populatii viabile de sturioni in libertate, insa mai multe organizatii si-au exprimat ingrijorarea privind pescuitul ilegal, potrivit publicatiei americane.
Unul dintre cei mai importanti nou-veniti este China, unde ferme de sturioni au fost infiintate in diferite regiuni ale tarii.
"Productia de caviar la nivel mondial se va dubla sau chiar se va tripla in urmatorul deceniu", a declarat Diego Pozas, directorul companiei Caviar de Riofrío, care opereaza o ferma de acest fel in Spania.
Preturile la caviar ar putea incepe sa scada in circa doi ani, pe fondul cresterii productiei, iar unele sortimente ar putea ajunge la 600 de euro pe kilogram, considera Seppo Kapanen, seful companiei finlandeze Caviar Empirik, care detine trei ferme, intre care si cea operata in Spania de Caviar de Riofrío.
Producatorii nu sunt, insa, ingrijorati, intrucat "daca oamenii se obisnuiesc sa manance caviar, vor vrea tot mai mult si vor trece progresiv la sortimente mai scumpe", a adaugat el.
Citeste si:
Pe acelasi subiect:
VOYO

RON
RON
RON
RON
(P) iBani. Piața imobiliară după majorarea TVA. Sfaturi pentru cei interesați să cumpere o locuință nouă
”Incont”, site-ul Știrile Pro TV de informații economice și educație financiară, a devenit ”iBani”
România, departe de zona euro. Analist: Probabil ne ducem spre 2030 cu adoptarea monedei unice
Popa, CFA România: Într-o lume fără pensii private ar trebui să ne aşteptăm la o pensie de 32% din ultimul salariu
Siemens Energy anunţă concedieri masive pentru a-şi majora profitul. Compania are mii de angajați în România
Cu trenul de la Paris la Viena sau de la Zurich la Barcelona. Pandemia reînvie cursele feroviare de noapte în Europa
(P) De ce aleg românii să joace la pariuri
(P) Tot ce trebuie să știi despre vigneta Ungaria și prețul acesteia
Digitalizarea departamentului HR - un subiect în trend chiar și pentru companiile de IT
Huawei dezminte zvonurile privind vânzarea brandurilor premium de smartphone P şi Mate
Cum vom lucra în 2021: 60% dintre companii vor să reînceapă munca de la birou din luna martie. Mai mult de jumătate au tăiat programele de training şi pe cele de wellbeing
Două treimi din forţa de muncă existentă la nivel global lucrează de acasă, însă unul din trei angajaţi folosește propriul calculator pentru a-şi desfăşura activitatea
Invață să ții sub control cheltuielile de sărbători. Cum funcționează cardul de cumpărături
Moneda euro la 20 de ani. Cea mai importantă realizare macro-economică a secolului trecut a supraviețuit marii crize mondiale, dar rămâne un colos handicapat de propriile slăbiciuni
UE pregătește măsuri de urgență, în cazul unui ”no deal” cu Londra, din ianuarie. Domeniile vizate: pescuitul şi transportul rutier şi aerian
Explozie la gazoductul din Ucraina care asigura gazele pentru Europa. Ce se întâmplă cu livrările de gaze rusești spre continent




RSS