Analistii estimeaza ca in urma tranzactiei NBG, care detine 99,8% din Finansbank, ar putea obtine peste 3 miliarde euro.  

Necesarul de capital al bancilor din Grecia se ridica la 14,4 miliarde de euro (15,9 miliarde de dolari), potrivit scenariului negativ al testelor de stres anuntate sambata de BCE la 4,4 miliarde de euro, conform scenariului de baza.

National Bank of Greece are un deficit total de capital de 4,6 miliarde euro, din care 1,6 miliarde in cazul scenariului de baza.  

"NBG intentioneaza sa acopere deficitul de capital stabilit conform ambelor scenarii pe cat posibil cu fonduri din sectorul privat si prin emiterea de actiuni, avand ca obiectiv limitarea ajutorului de stat, care ar majora povara datoriei Greciei", a afirmat duminica directorul general Leonidas Fragiadakis.  

NBG intentioneaza sa-si majoreze capitalul cu 1,6 miliarde euro pana la sfarsitul lunii si se asteapta sa obtina 780 milioane de euro in urma unor 'debt swaps' (conversia unor datorii mai vechi in actiuni sau participatii la capital).

Restul de 2,3 miliarde de euro (potrivit scenariului negativ) va fi acoperit de Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF) - principalul actionar al bancilor elene - prin obligatiuni convertibile contingente (CoCos).  

Printre institutiile financiare interesate de achizitionarea Finansbank se afla grupurile turcesti Yapi Kredi, Garanti Bank si Fiba Bank, precum si Qatar National Bank (QNB) si Societe Generale (Franta), sustin sursele.  

Finansbank are 658 de sucursale si 12.884 de angajati. A contribuit cu 100 milioane de euro (108 milioane de dolari) la profitul NBG din 2014.

In octombrie 2003, grupul financiar National Bank of Greece (NBG) a cumparat pachetul majoritar de la Banca Romaneasca, detinand in prezent 99,279% din capitalul social al acesteia. Cu un capital social de peste 700 de milioane de lei si o retea nationala de sucursale in majoritatea oraselor importante ale tarii, Banca Romaneasca are 22 de ani de activitate pe piata bancara din Romania.