Declaratia ministrului vine ca urmare a anuntului facut de KMGI, potrivit caruia China Energy Company Limited si-a exprimat intentia de a prelua o parte din actiunile detinute de KazMunaiGaz (KMG) la KMGI (fostul Rompetrol Grup) si a transmis o oferta in acest sens.  

"Decizia de vanzare a unui pachet majoritar de actiuni din compania KMG International apartine strict statului kazah. Din datele detinute pana in acest moment, in cazul unei astfel de preluari, forma de actionariat a societatii Rompetrol Rafinare ramane neschimbata. Ministerul Energiei urmareste cu mare atentie indeplinirea tuturor obligatiilor asumate de KMG International, in raport cu statul roman", a declarat Grigorescu, potrivit Agerpres.  

Statul roman detine, prin intermediul Ministerului Energiei, un pachet de 44,7% din Rompetrol Rafinare, cel mai important activ al grupului KMGI.  

"KMG International saluta incheierea astazi (marti - n.r.) la Beijing a memorandumului de intelegere intre compania nationala KazMunayGas Kazahstan si CEFC China Energy Company Limited pentru crearea si dezvoltarea la nivel international a unui parteneriat strategic in sectorul de petrol si gaze. Activele si operatiunile detinute si derulate de KMG International (KMGI) in Europa si in regiunea Marii Negre vor sta la baza acestei platforme de dezvoltare, care va urmari atat cresterea performantelor operationale si financiare ale KMG si ale subsidiarelor sale din afara Kazakhstanului, cat si extinderea la nivel international a activitatilor si operatiunilor de profil derulate de compania CEFC", a spus KMGI.  

In cadrul acestui memorandum, CEFC si-a exprimat intentia de a prelua o parte din actiunile detinute de KMG in cadrul KMGI si, in acest sens, a transmis catre unicul actionar - KMG o propunere de preluare, mai spun oficialii companiei.  

"KMG va lua in considerare continuarea livrarilor de titei pe termen lung catre subsidiarele KMGI pentru sustinerea si extinderea operatiunilor de profil ale acestora in Europa. Parteneriatul strategic va aduce beneficii companiilor KMG, CEFC si KMG International si va stabili cadrul necesar pentru viitoare proiecte comune si va contribui la cresterea economica si sociala a zonelor in care acestea vor fi implementate, inclusiv in Romania", s-a mai mentionat in comunicat.  

Compania privata chineza China Energy Company (CEFC) a anuntat marti, printr-un un comunicat, preluarea unei participatii de 51% la KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group, in cadrul unui pachet mai mare de acorduri in valoare totala de 4 miliarde de dolari semnate duminica si luni la Beijing de China si Kazahstan, in industriile petrolului si gazelor, telecomunicatii si energie nucleara, informeaza Reuters.