Companiile europene risca sa-si piarda competitivitatea in raport cu rivalii din Statele Unite, care ar putea obtine un avantaj prin achizitii si investitii oportune, potrivit unei analize Bloomberg.

Rezervele cash detinute de 265 de companii din componenta indicelui Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene totalizeaza 475 miiliarde de dolari la finele anului trecut. Grupul analizat include marile companii europene care au raportat deja rezultatele financiare pe 2012, cu exceptia bancilor si companiilor de asigurari.

In 2002, aceleasi companii detineau rezerve de numai 136 miliarde de dolari, iar sumele raportate pentru finele lui 2012 sunt cu 14% mai ridicate decat la sfarsitul lui 2011, situatie care subliniaza ca marile corporatii din Europa au pus bani deoparte pentru vremuri grele.

Printre companiile din Europa care detin rezerve de numerar mai mari de 10 miliarde de dolari se numara Siemens (Germania), Vodafone (Marea Britanie) si Total (Franta), noteaza Bloomberg.

"Multe companii europene adopta o viziune conservatoare in privinta structurii de capital si mentin detineri semnificative de bani cash. Li se pare dificila anticiparea impactului combinat al somajului ridicat, taxelor mai mari, cheltuielilor publice mai mici si declinului cererii din partea consumatorilor", comenteaza pentru Bloomberg Francois-Xavier de Mallmann, seful departamentului de investment banking in cadrul Goldman Sachs, Londra.

Zona euro va inregistra doi ani consecutivi de scadere a Produsului Intern Brut pentru prima data de la adoptarea monedei unice, potrivit prognozei prezentata recent de Comisia Europeana.

Companiile din Europa de Vest au anuntat de la inceputul acestui an achizitii in valoare totala de 50 miliarde de dolari, aproximativ jumatate din valoarea tranzactiilor din acelasi moment al lui 2012. In Statele Unite, achizitiile anuntate pana acum totalizeaza 184 miliarde de dolari, aproape dublu fata de nivelul inregistrat in urma cu 12 luni.

Pentru a tine de bani, companiile europene recurg inclusiv la limitarea platilor catre actinari. Lufthansa a anuntat recent ca va suspenda plata dividendelor pentur prima data din 2010 pentu a economisi bani, iar compaini precum Telecom Italia, Royal KPN, Telefonica, PSA Peugeot Citroen sau Faurecia au anuntat in ultimele cateva luni anularea sau reducerea dividendelor.