Lego dubleaza capacitatea uzinei din Ungaria si creeaza 1.600 de noi locuri de munca, dupa ce la sfarsitul anului nu a putut face fata cererii pentru jucariile sale
Lego va investi peste 100 de milioane euro pentru a dubla capacitatea de productie a uzinei sale de la Nyiregyhaza din Ungaria. Producatorul danez de jucarii vrea astfel sa evite situatia de la sfarsitul anului cand nu a putut face fata cererii pentru seturile sale, transmite Reuters.
Anul trecut, Lego a devenit cel mai mare producator mondial de jucarii, devansand rivalul american Mattel, producatorul papusilor Barbie, gratie celebrelor sale seturi de constructie. Insa inaintea ultimului Craciun nu a putut sa acopere toate comenzile chiar daca uzinele sale din Danemarca, Cehia, Mexic si Ungaria au lucrat la capacitate maxima.
"Pe masura ce continuam sa ne extindem afacerile trebuie sa ne asiguram ca suntem in masura sa livram seturile Lego cerute de consumatorii din intreaga lume", au declarat danezii.
Lego a precizat ca in jur de 1600 de noi locuri de munca ar putea fi create la uzina de la Nyiregyhaza pana in 2020, ceea ce ar duce numarul angajatilor de la aceasta uzina la aproape 4.000.
Guvernul ungar ar contribui si el cu 4,4 miliarde de forinti.
Lucrarile de constructie la noile facilitati ar urma sa demareze in lunile urmatoare, urmand ca productia sa inceapa in 2018.
Lego construieste in prezent o uzina la Jiaxing, China, aproximativ 100 de kilometri de Shanghai, si va produce in special seturi Lego pentru piata din Asia.
Firma daneza care a creat renumitul joc de constructie pentru copii a fost antrenata weekend-ul trecut intr-o polemica pe retelele de socializare, dupa ce artistul disident chinez Ai Weiwei a anuntat ca Lego a refuzat sa il aprovizioneze direct, neputand "aproba utilizarea pieselor sale in lucrari cu caracter politic".
Insa in urma a succesului apelului sau pe retelele de socializare pentru strangerea pieselor necesare, Ai Weiwei isi va putea realiza proiectul artistic din piese Lego.
Istoria Lego este legata de inventatorul sau, Ole Kirk Kristiansen, un tamplar din Billund, din centrul regiunii Jutlandia, care a trecut la lumea jucariilor inspirat de versiunile in miniatura ale mobilei pe care a inceput sa le creeze la sfarsitul anului 1920 pentru a reduce costurile.
Kristiansen a fondat Lego in 1932.
Numele provine de la imbinarea primelor doua litere din cuvintele daneze 'leg godt' ('joaca bine'), fara sa stie ca in limba latina "lego" inseamna "eu imbin".
Lego Group este prezent in peste 130 de tari. Filiala din Romania a grupului a fost infiintata in 2011, dar si-a inceput oficial activitatea la 1 ianuarie 2012.
Lego detine o cota de 30% pe piata de jucarii din Romania, estimata la 200 milioane de euro.