Irina Socol, sefa Siveco Romania, arestata preventiv. Procurorii sustin ca femeia de afaceri ar fi pus la punct un mecanism evazionist cu programe informatice
UPDATE Presedintele Siveco Romania, Irina Socol, a fost arestata, marti, in dosarul de evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice, printr-o decizie luata de Tribunalul Bucuresti, la propunerea procurorilor, scrie Mediafax.
Aceeasi masura preventiva a fost dispusa de instanta pentru Aurora Ecaterina Crusti, presedintele comercial adjunct al Siveco Romania. Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.
In referatul cu propunerea de arestare preventiva, procurorii au aratat ca Irina Socol este cea care a pus bazele mecanismului evazionist in care a angrenat firma pe care a infiintat-o, dupa atragerea mai multor complici, vizati si ei de ancheta procurorilor, care au recunoscut faptele si au prezentat pe larg modul in care acestea au fost comise.
Socol si Crusti au fost retinute marti dimineata, dupa ce au fost audiate in dosarul de evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice.
Alte 10 persoane, implicate in acelasi dosar de evaziune fiscala, vor fi cercetate in libertate. Anchetatorii sustin ca 10 milioane de euro s-ar fi plimbat intre SIVECO, una dintre cele mai mari companii de software, si zeci de firme fantoma.
"Activitatea la negru s-ar fi desfasurat timp de 3 ani", spun procurorii, care sustin ca pentru a scapa de taxe si impozite, SIVECO Romania ar fi facut afaceri inclusiv cu tiganii din Sintesti.
Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 3 milioane de euro.
In cursul zilei de luni, anchetatorii au ridicat calculatoare si bibliorafturi cu documentatie de la SIVECO si de la restul firmelor perchezitionate, pentru documentarea acuzatiilor, declarau surse judiciare, citate de Mediafax.
Anchetatorii vor verifica documentatia, dar si continutul mediilor de stocare ale calculatoarelor, iar ulterior, dupa audieri, vor decide daca pun in miscare actiunea penala fata de vreunul dintre suspectii audiati.
SIVECO a tocmit o firma care achizitiona fier vechi sa-i vanda programe informatice
Presedintele Siveco Irina Socol a colaborat cu firme de fier vechi, cu persoane de etnie roma din Sintesti, cautatoare de fier vechi, si cu un fost ofiter SRI pensionat si a semnat procesele verbale de receptie ale unor lucrari si servicii care in realitatea nu au avut loc, arata procurorii.
Procurorii prezinta elementele care dovedesc fictivitatea prestarilor de sevicii de catre firmele tocmite de Siveco, prin contractele nelegale verificate de catre anchetatorii.
Astfel, se arata in documentul citat, societatile prestatoare nu au avut angajati, iar asociatii si administratorii societatilor prestatoare nu au cunostintele necesare pentru a presta astfel de servicii.
"Astfel, de la Eurovip, Siveco Romania a achizitionat, in cursul anului 2009, servicii in valoare de 2.500.718 lei, plus TVA in cuantum de 475.137 lei. Societatea Eurovip a avut ca asociat si administrator pe Valentina Mihai Gogu, persoana de etnie roma, in varsta de 49 ani, care locuieste in satul Sintesti, Ilfov, si care nu stie sa scrie si sa citeasca. Toti banii care au fost incasati de Eurovip de la Sivero Romania au fost retrasi in numerar pe baza unor borderouri de achizitie fier vechi de la persoane fizice. Practic, asa cum rezulta din documente, societatea Eurovip achizitiona fier vechi, dar vindea programe informatice", se arata in documentul procurorilor, citat de Mediafax.
Anchetatorii mai noteaza ca "persoanele din satul Sintesti, Ilfov, unde se afla o importanta comunitate de etnie roma, se ocupa in principal cu colectarea deseurilor de fier vechi si nu cu crearea de programe informatice".
"Or, in aceste conditii, este evident ca Siveco Romania, care este unul dintre cei mai importanti producatori de soft din Romania, cu peste o mie de angajati, nu avea de ce sa apeleze la o persoana care nici macar nu stie sa citeasca pentru crearea sau testarea unor programe informatice", mai arata procurorii care noteza ca Tiberiu Grabany este de profesie inginer chimist, Dumitru Constantinescu este fost ofiter al Serviciului Roman de Informatii dar in prezent pensionar iar suspectul Nicusor Dinca este zidar. "Dupa cum se poate observa, niciunul nu are studii de specialitate pentru a crea sau a testa programele informatice create de Siveco Romania", conchid anchetatorii.
In declaratia sa data in fata procurorilor, Grabany a aratat ca serviciile facturate de Softcontruct Expert, Gramold Consulting, Genius Soft Care, Grade Soft Serv, Dicon Soft Serv si Future Soft Service catre Siveco Romania erau in realitate prestate de angajatii societatii Siveco, Dinca, Grabany sau Constantinescu neavand nicio contributie.
Un alt suspect, Nicolae Mihai Gogu, imputernicit pe conturile bancare ale Eurovip si administrator de fapt al societatii, a declarat ca nu a prestat servicii catre Siveco.
"Toti banii care au fost incasati prin contul bancar de la Siveco Romania au fost retrasi in numerar de suspectul Gogu Mihai Nicolae, pe baza unor borderouri de achizitie fier vechi si apoi au fost restituiti unei persoane pe nume AUREL, care intermedia relatia cu Siveco", se mai arata in documentul citat.
Suspectul Nicusor Dinca a aratat, la randul sau, la parchet, ca persoana care i-a propus sa participe la infiintarea acestora a fost Tiberiu Grabany, aspect confirmat de acesta din urma, pe care 1-a cunoscut cu ocazia efectuarii diferitelor lucrari de constructie-zugraveala la locuinta sa.
"Mai mult, suspectul Dinca Nicusor a mai precizat ca nu a desfasurat nicio activitate in cadrul societatilor mentionate, principala ocupatie a acestuia fiind aceea de zugrav si nu de persoana care testeaza programe informatice, si nu a semnat nici un fel de factura, contract sau alt document, si nici nu a scos vreo suma de bani din conturile acestora", se mai arata in referat.
Serviciile fictive, noteaza procurorii de la respectivele firme catre Siveco "au fost receptionate de Socol Irina, procesele verbale de receptie fiind semnate de aceasta".
Pe acelasi subiect: