"Inaugurarea gazoductului TurkStream nu este o problemă pentru România, fiindcă noi nu ne aprovizionăm pe această filieră şi oricum aprovizionarea României nu este o problemă, este o chestiune rezolvată şi care funcţionează foarte bine. Pe de altă parte, vânzarea participaţiei Exxon la Marea Neagră este o chestiune care ne preocupă", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a opinat, însă, că informaţia care circulă în ultimele zile pe acest subiect nu este una reală.

"Nu cred că putem să vorbim despre o astfel de posibilă tranzacţie. Oricum, aici este vorba de o tranzacţie care ne priveşte, evident, şi pe noi, şi România va avea un cuvânt greu de spus aici. (...) Orice tranzacţie se face în condiţiile legii şi atunci evident că se va aplica legislaţia în vigoare", a mai afirmat Iohannis.

Grupul petrolier american ExxonMobil a confirmat, marţi seara, că analizează o posibilă ieşire din proiectul offshore Neptun din România, adăugând că a început să ofere informaţii potenţialilor cumpărători, transmite Reuters.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.

Purtătorul de cuvânt al Exxon Mobil, Todd Spitler, a precizat că nu a fost identificat un cumpărător şi nu s-a ajuns la acorduri cu alte grupuri, potrivit Agerpres.

Deşi analizează posiblitatea unor discuţii cu privire la participaţia sa, "intenţionăm să ne continuăm rolul de operator în avansarea acestui proiect, inclusiv prin continuarea demersurilor pentru obţinerea autorizaţiilor necesare", a spus Spitler.

Primele zvonuri referitoare la planurile Exxon Mobil de ieşi din proiectul offshore Neptun din România au apărut anul trecut, dar nici compania americană şi nici Guvernul României nu le-au confirmat în mod oficial.

La începutul acestei săptămâni, premierul României, Ludovic Orban, a spus că Romgaz ar fi interesat să se alăture consorţiului format din OMV Petrom şi o a treia companie pentru a dezvolta proiectul offshore Neptun. Ludovic Orban a adăugat că grupul rus Lukoil a solicitat informaţii cu privire la această vânzare.

"În cazul în care Exxon va decide să vândă, vrem un partener serios, care să fie din zona parteneriatelor noastre: UE, NATO. Sigur că nu putem hotărî noi în locul Exxon cui vinde participaţia", a declarat, luni seara, la Digi 24, Ludovic Orban, adăugând însă că "există şi alte oferte".

O eventuală vânzare a participaţiei deţinute de Exxon Mobil la proiectul offshore Neptun, pentru care este nevoie de aprobarea Guvernului României, ar aduce mai aproape grupul american de obiectivul său de a strânge 15 miliarde dolari din vânzarea de active până în 2021.

Surse din sectorul energetic au declarat, luni, că americanii de la ExxonMobil negociază cu ruşii de la Lukoil şi cu polonezii de la PGNiG vânzarea participaţiei de 50% din perimetrul petrolifer Neptun Deep din Marea Neagră.
"Exxon se află în discuţii cu cele două companii. Discuţiile cu Lukoil sunt mai avansate", au precizat sursele menţionate.

Pe 19 noiembrie, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, declara că societatea analizează posibilitatea de a prelua o participaţie de 15-20% din proiectul Neptun din Marea Neagră, după ce consultantul care se ocupa de exitul Exxon din România a contactat producătorul român de gaze pentru începerea negocierilor.

"Trebuie să analizăm primele documente. Ne-am gândit, din punctul nostru de vedere, că ar fi bine să preluăm o participaţie de 15-20%. Avem capacitatea de a finanţa această preluare din surse proprii, din surse atrase şi făcând un mix din cele două", a susţinut oficialul Romgaz.

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, afirma în acele zile că Romgaz ar trebui să analizeze oportunitatea de a prelua participaţia ExxonMobil în proiectul Neptun din Marea Neagră, în cazul în care americanii se vor retrage.