La sapte ani de la izbucnirea crizei financiare, increderea in sectorul bancar european ramane foarte scazuta
La sapte ani de la izbucnirea crizei financiare, increderea in institutiile financiare ramane scazuta, iar bancherii mai au multe de facut pentru a recastiga increderea opiniei publice.
"'Nu exista nicio indoiala ca bancile, bancherii si intreaga industrie se confrunta cu una dintre cele mai grave crize de incredere. Criza din 2008 si 2009 a jucat un rol major in aceasta diminuare a increderii opiniei publice, dar problema nu s-a incheiat odata cu trecerea celei mai grave faze a crizei. Chiar si sapte ani mai tarziu, increderea in sectorul bancar este foarte scazuta", a declarat Sabine Lautenschläger, de la Mecanismul European de Supervizare Bancara (SSM) in boardul BCE, informeaza Dow Jones Newswire, potrivit Agerpres.
Lautenschläger a mai informat ca SSM este in faza finala a revizuirii procedurilor de guvernanta si a apetitului de risc pentru cele 123 de banci din zona euro pe care le supervizeaza direct.
"Concluziile noastre preliminare sunt ca un numar de banci, chiar daca respecta standardele nationale, nu indeplinesc standardele internationale de bune practici", a spus Lautenschläger.
Potrivit acesteia, numeroasele scandaluri de genul manipularii ratelor dobanzilor Libor, evaziune fiscala, comportamente frauduloase ale unor traderi, comportamente inadecvate in vanzarea unor ipoteci si interventiile autoritatilor pentru salvarea de la faliment a unor banci, au raspandit in randul opiniei publice o perceptie potrivit careia comportamentul incorect este raspandit in sectorul bancar.
Pentru restabilirea increderii in industria bancara, Lautenschläger considera ca este nevoie atat de actiuni din partea organismelor de reglementare si supervizare, dar, mai ales, de eforturi din partea bancherilor, echipelor manageriale si a consiliilor de administratie ale bancilor.
"Recastigarea increderii nu va fi usoara. Managerii bancilor trebuie sa convinga publicul ca vor recompensa comportamentele corecte social, in timp ce comportamentele incorecte vor fi sanctionate, chiar si la varf", a spus Lautenschläger.
Din noiembrie 2014, BCE a preluat oficial atributiile de supervizor bancar unic in zona euro, via Mecanismul European de Supervizare Bancara, care este responsabil direct de supravegherea unui numar de 123 de mari grupuri bancare europene.
In schimb, bancile "mai putin importante" sunt supervizate in continuare de autoritatile nationale, dar in colaborare cu BCE.
Potrivit normelor SSM, BCE poate decide in orice moment sa supervizeze direct orice banca din zona euro pentru a se asigura ca standardele de supervizare sunt aplicate in mod corect.