Acest scurtmetraj, care dureaza aproximativ 1 minut si 30 de secunde, este intitulat "A Boy and his Atom" ("Un baiat si atomul lui"). Filmul, care prezinta povestea unui mic personaj care se joaca cu un atom, imitandu-i miscarile, dansand si sarind, reprezinta de fapt o alta metoda pedagogica de explicare a stiintei.

"Sa filmezi, sa pozitionezi si sa fasonezi atomi pentru a crea un film de animatie original reprezinta o stiinta precisa si complet noua", a explicat Andreas Heinrich, cercetator la IBM Research.

Pentru a realiza acest film, atomii au fost deplasati cu ajutorul unui microscop special construit in urma cu cativa ani de IBM, o inventie care le-a adus inventatorilor sai premiul Nobel.

Instrumentul "este primul care permite oamenilor de stiinta sa vada lumea infinit de mica, pana la nivelul atomilor", a explicat Christopher Lutz, cercetator la IBM.

Aparatul nu seamana cu un microscop traditional, intrucat el cantareste doua tone si functioneaza la o temperatura de -268°C. Instrumentul permite marirea obiectelor plasate pe lamela sa de 100 de milioane de ori.

"Posibilitatea de a controla temperatura, presiunea si vibratiile la un nivel foarte precis face ca laboratorul de cercetare al IBM sa fie unul dintre putinele locuri din lume in care atomii pot fi deplasati cu o astfel de precizie", a adaugat Lutz.

Aparatul foloseste un ac extrem de fin, pe o suprafata din cupru, pentru a atrage sau pentru a respinge atomii si moleculele, pana intr-un loc bine precizat.

Filmul "A Boy and his Atom" a fost inclus in Cartea Recordurilor Guinness si este considerat "cel mai mic film de animatie din lume", potrivit IBM.