In acelasi timp, numarul tranzactiilor a crescut de la 68 in prima jumatate a anului 2014 la 81 in primele sase luni din 2015 in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor.

Cele mai atractive sectoare din Romania au fost energie si minerit, potrivit raportului EY M&A Barometer.  

"Mai mult decat atat, Romania a inregistrat cea mai mare tranzactie din regiunea CSE in acest an - achizitia UniCredit Tiriac Bank, contra unei sume de peste 770 milioane de dolari", anunta EY.  

In prima jumatate a anului, marea majoritate a tranzactiilor a fost incheiata de investitori strategici, cumuland 80% din totalul tranzactiilor derulate in Romania.

Piata romaneasca a fost din nou dominata de tranzactii inbound, 62% dintre ele mplicand companii straine care au achizitionat companii locale.  

Doar 8% dintre tranzactiile facute publice au fost realizate de investitori romani care au achizitionat companii straine - unul dintre cele mai mici procente din regiunea CSE, in timp ce restul de 30% dintre tranzactii au fost fuziuni si achizitii interne, in cadrul carora atat cumparatorul cat si tinta isi aveau originea in Romania.

Cele mai multe tranzactii inbound au fost realizate de investitori din SUA (6) si Olanda (6), urmati de investitori din Cipru (4), Marea Britanie (4), Italia (3) si Republica Ceha (3).  

"Romania confirma statutul de piata foarte atractiva in regiune, atat prin performantele macroeconomice, cat si prin pozitia geostrategica. In viitor, ne asteptam ca sectorul energiei sa atraga investitori importanti prin potentialul noilor surse de energie. Ne asteptam, de asemenea, la o consolidare accentuata a sectorului financiar si a celui al serviciilor medicale, care intra in cel de-al doilea val investitional", a declarat Florin Vasilica, liderul departamentului de Asistenta in Tranzactii al EY Romania.  

Piata de fuziuni si achizitii din regiunea CSE (Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Grecia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Turcia) a crescut, in ansamblul ei, cu 2,9%.

Numarul de tranzactii din regiune a urcat in primul semestru 2015 la 647 tranzactii, de la de 629 in S1 2014.  

Cele mai multe tranzactii au fost incheiate in Turcia (155 tranzactii), locurile urmatoare fiind ocupate de Polonia (117 tranzactii) si Republica Ceha (98 tranzactii). Doar patru din cele 11 tari din regiune au raportat scaderi ale numarului de tranzactii finalizate - Croatia, Republica Ceha, Bulgaria si Serbia.

Cu toate acestea, valoarea medie a tranzactiilor, de peste 100 milioane dolari, a scazut cu 2,2% comparativ cu primul semestru 2014, in timp ce valoarea medie a celor mai frecvente tranzactii sub 100 milioane dolari a crescut cu 1,6%. Astfel, a rezultat o scadere de 10,8% a valorii estimate a pietei de fuziuni si achizitii din regiune.  

Desi numarul de tranzactii realizate de investitori straini a fost mai mic decat cel al tranzactiilor care au implicat investitori locali, in ceea ce priveste originea capitalului strain investit in regiunea CSE prin M&A, investitorii vest-europeni si cei americani au continuat sa detina cele mai mari ponderi in regiune in primul semestru 2015.   Investitorii americani au fost cei mai activi in aceasta perioada, cu 36 de tranzactii incheiate in regiune, urmati de investitorii din Marea Britanie (29 tranzactii), Germania (26 tranzactii) si Austria (11 tranzactii).

De asemenea, este notabil faptul ca tranzactiile au fost dominate de investitori strategici, iar industria cea mai atractiva a fost IT, in vreme ce, in termeni de valoare, cele mai mari tranzactii au avut loc in sectorul bancar si in cel al serviciilor financiare.