HP vrea sa separe operatiunile cu probleme din domeniul calculatoarelor si imprimantelor personale de activitatile in crestere din domeniul serviciilor si echipamentelor hardware pentru companii.

Actionarii HP vor detine o participatie in ambele companii printr-o tranzactie care sa fie scutita de taxe pentru ei. Impartirea va conduce insa la o restructurare masiva a uneia din cele mai mari companii din sectorul IT, care in prezent are peste 300.000 de angajati si venituri de 112 miliarde dolari. 

Divizia dedicata serviciilor pentru companii va fi botezata Hewlett-Packard Enterprise (HPE) si va fi condusa de Meg Whitman, actualul director general al grupului Hewlett-Packard.

Cealalta, HP Inc, va regrupa operatiunile HP din domeniul calculatoarelor si imprimantelor personale si va fi condusa de Dion Weisler in timp ce Meg Whitman va fi presedintele Consiliului de Administratie.

'In ultimii ani am facut eforturi deosebite pentru a reduce costurile si pentru a simplifica operatiunile, iar aceste decizii finale vor elimina necesitatea unor restructurari in perioada urmatoare", a afirmat Meg Whitman.

Ca parte a procesului de restructurare demarat in 2012, HP si-a anuntat intentia de a renunta la 55.000 de angajati. 

Marti, la Bursa de la New York, actiunile HP au scazut cu 1,4%, la 26,73 dolari. 

In trecut, HP era cel mai mare producator mondial de calculatoare personale, dar a fost afectat de tranzitia de la PC-uri la smartphone-uri si tablete, in conditiile in care nu produce niciunul din aceste dispozitive mobile.