Al treilea an consecutiv de vanzari in scadere pentru HP. Compania raportat venituri in stagnare, de 28,2 mld. dolari, si profit de 1,7 mld. dolari
Hewlett-Packard (HP) a raportat venituri de 28,2 miliarde de dolari pentru ultimele trei luni ale anului trecut, in stagnare, si profit net de 1,7 miliarde dolari, in urcare cu 9%, rezultatele companiei depasind estimarile analistilor de pe Wall Street datorita cererii din partea marilor companii.
HP, al doilea mare producator de computere la nivel mondial, traverseaza cel de-al treilea an consecutiv de vanzari in scadere, in contextul contractiei puternice a pietei PC-urilor, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.
Pe de alta parte, afacerile companiei pe piata serverelor destinate companiilor mari si centrelor de date ar putea fi propulsate in urmatoarea perioada de retragerea grupului IBM de pe aceasta piata, care a convenit vanzarea diviziei de profil catre grupul chinez Lenovo, devenit anul trecut cel mai mare producator de PC-uri.
Actiunile HP au inchis joi la New York in urcare cu 2,5% si si-au continuat avansul in prelungirea sedintei oficiale, afisand un castig de 81% pe ansamblul ultimelor 12 luni, fata de o crestere de 22% a indicelui S&P 500.
"Programul de restructurare este in grafic, iar clientii si partenerii au mult mai multa incredere in HP decat aveau cu doi ani si jumatate in urma", a declarat directorul general al HP, Meg Whitman.
Vanzarile de PC-uri au scazut anul trecut cu 10% la nivel global, tot mai multi consumatori migrand catre tablete.
Pe langa situatia dificila din piata, HP se confrunta si cu scandalul legat de producatorul britanic de software Autonomy, preluata in 2011 de grupul american. HP a inregistrat pierderi financiare de 8,8 miliarde de dolari dupa ce au fost dezvaluite falsuri in situatiile financiare ale Autonomy, acuzatii respinse de catre fosta conducere a firmei britanice.
Actionarii HP au dat in judecata compania, acuzand managementul ca a ignorat neregulile din contabilitatea firmei preluate. Cazul este anchetat si de autoritatile britanice, de Departamentul Justitiei din SUA si de Comsia americana de reglementare a pietei de capital.
Pe acelasi subiect: