"Primele indicii vor fi observate de la sfarsitul lui 2016, dar ma astept la o schimbare majora in 2017", a declarat Xenofos.

Actiunile bancilor elene sunt in declin din 2010, din cauza crizei datoriilor suverane, care a determinat autoritatile de la Atena sa solicite asistenta financiara.  

Valoarea institutiilor de creditare din Grecia s-a diminuat la aproximativ 1 miliard de euro, de la 36 miliarde de euro la inceputul crizei.

Indicele de adecvare a capitalului bancilor elene este de aproximativ 17% in prezent si ar urma sa depaseasca 20% in 2018, a explicat Xenofos.  

Profitabilitatea bancilor elene este afectata de restrictiile asupra miscarilor de capital, introduse in iunie, de cresterea ratei creditelor neperformante si de noile masuri de austeritate impuse in schimbul celui de-al treilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia.  

Necesarul de capital al primelor patru banci din Grecia se ridica la 14,4 miliarde de euro, potrivit scenariului negativ al testelor de stres anuntat recent de Banca Centrala Europeana, o suma de aproape cinci ori mai mare decat capitalizarea lor de piata combinata.

Testele de stres derulate de BCE au scos in evidenta ca necesarul cel mai mic de capital se inregistreaza la Eurobank, in valoare totala de 2,1 miliarde euro, urmata de Alpha Bank, care ar avea nevoie de 2,7 miliarde euro in scenariul negativ. Comparativ, necesarul de capital al National Bank of Greece si Piraeus Bank este de doua ori mai mare, de 4,6 miliarde euro, respectiv 4,9 miliarde euro.