Directorii producatorului rus de gaze, cu o capitalizare de 90 de miliarde de dolari si obligatiuni scadente in valoare de 37 miliarde de dolari, au cerut angajatilor departamentului de relatii cu investitorii sa caute mai multi eventuali actionari in Asia si pe alte piete emergente, au declarat doua surse apropiate situatiei pentru Bloomberg, scrie Mediafax.

La inceputul lunii martie, Gazprom a organizat intalniri cu investitorii la New York si Londra.

Schimbarea de directie arata cum criza dintre Rusia si Occident afecteaza relatiile economice si financiare. China nu a votat in Consiliul de Securitate al ONU impotriva actiunii Rusiei de a anexa Crimeea, iar presedintele rus Vladimir Putin va efectua o vizita la Beijing in luna mai, in timpul careia vrea sa semneze un contract pentru aprovizionarea Chinei cu gaze naturale pentru o perioada de 30 de ani.

Investitorii americani detin circa 10% din actiunile Gazprom prin certificate de depozit, fiind astfel cel mai important grup de actionari dupa statul rus, care are o participatie de 50%. Fonduri de investitii din Marea Britanie au aproximativ 5% din titluri, potrivit site-ului Gazprom, care nu prezinta date despre eventuali actionari din Asia.

Chiar daca echipa de relatii cu investitorii a Gazprom va putea calatori in continuare in SUA si Europa, nu vor putea derula campanii de promovare pe aceste piete si vor petrece mai mult timp lucrand in Orientul Mijlociu si Asia, au spus sursele.

Biroul de presa al Gazprom a refuzat sa comenteze.