"Ca o clarificare a declaratiilor publicate in numele meu in presa internationala, doresc sa subliniez ca nu am declarat niciodata cele citate in forma respectiva si ca declaratiile mele au fost citate gresit. Intre timp, declaratiile au fost corectate de catre publicatia The Globe and Mail. Am cel mai profund respect pentru Romania, pentru cetatenii sai, pentru Guvernul Romaniei si pentru Parlament. Doar romanii si Romania vor decide ce este in interesul tarii. Desi este firesc pentru orice companie sa faca ceea ce este necesar pentru a-si proteja interesele - si nici Gabriel Resources nu face exceptie - vom lua act de orice decizie luata de Guvernul sau Parlamentul Romaniei. Compania va furniza toate informatiile necesare pentru ca oamenii sa poata lua o decizie in deplina cunostinta de cauza. Decizia finala va apartine, fara discutie, Guvernului si Parlamentului Romaniei si, in ultima instanta, cetatenilor Romaniei", afirma CEO-ul Gabriel Resources, Jonathan Henry, intr-o precizare transmisa de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) si citata de Mediafax.

The Globe and Mail a scris miercuri ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge saptamana viitoare proiectul de exploatare a aurului la Rosia Montana, mentionand ca sursa o declaratie a CEO-ului Gabriel Resources.

"In cazul in care Camera Deputatilor respinge proiectul, vom continua notificarea oficiala de incepere a litigiului pentru incalcari multiple ale tratatelor internationale de investitii, pentru a obtine pana la 4 miliarde de dolari SUA", ar fi spus Henry in interviul acordat la Londra, potrivit publicatiei canadiene.

El a atentionat ca Gabriel Resources are un caz solid. "Cazul nostru este foarte puternic si vom face public faptul ca efortul Romaniei de atragere a investitiilor straine va avea mult de suferit", ar fi afirmat Henry.

Potrivit, The Globe and Mail, seful Gabriel Resources se asteapta ca Senatul sa respinga joi proiectul de lege care ar permite deschiderea minei. Decizia, pentru sau contra, va deveni obligatorie numai dupa ce proiectul va fi votat in Camera Deputatilor.

Henry, care lucreaza la Gabriel Resources de trei ani, a dat de inteles ca va demisiona daca va fi declansat un proces impotriva statului roman, intrucat este specialist in minerit si nu in litigii.

Gabriel Resources mai are o speranta ca in Camera Deputatilor va avea loc o dezbatere serioasa care sa duca la un vot favorabil, dar premierul Victor Ponta a sugerat luni ca jocul s-a incheiat pentru canadieni, majoritatea parlamentarilor fiind impotriva, noteaza The Globe and Mail.

Premierul Victor Ponta a declarat marti ca suma eventualelor despagubiri este invocata in mai multe adrese oficiale de catre compania canadiana, "cuprinzand cheltuielile facute pana acum si eventualele pierderi comerciale".

"Nu pot si nu am de gand sa fiu avocatul cuiva care da in judecata statul roman, spun doar ca acest lucru probabil ca se va intampla. (...) Sunt evaluari facute (asupra eventualelor despagubiri, n.r.), sunt evaluari facute de pana la doua miliarde de dolari calculate de catre companie, insa nu vreau sa vorbesc eu in numele celor care eventual vor actiona in judecata statul roman, eu as vrea sa nu platim nimic", a mai spus Ponta.

Luni, premierul afirmase ca solutia pentru proiectul Rosia Montana este respingerea in regim de urgenta a acestuia la Senat, apoi si la Camera, adaugand: "Si cu asta, basta!".

Proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana a primit, marti, raport negativ din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat.

Actiunile cresc cu 23%, dupa ce in doua zile au pierdut mai mult de jumatate din valoare

Actiunile Gabriel Resources au inregistrat miercuri o crestere de pana la 23% in primele ore de tranzactii pe bursa din Canada, dupa ce cotatia s-a prabusit cu 56% pe parcursul primelor doua zile ale saptamanii.

Titlurile au scazut luni cu 54%, de la 1,47 dolari canadieni (inchiderea din sedinta de vineri) la 68 de centi. Actiunile au inchis marti la 65 de centi, cu 4,4% mai putin decat in ziua precedenta, desi pe parcursul sedintei declinul a ajuns pana la 22%.

Compania si-a revenit miercuri pe bursa de la Toronto, inregistrand o crestere de pana la 23,1%, la 80 de centi.

Actiunile Gabriel s-au prabusit luni, dupa ce premierul Victor Ponta a declarat ca solutia pentru proiectul Rosia Montana este respingerea in regim de urgenta la Senat, apoi la Camera. In prima parte a sedintei de luni, titlurile companiei erau in picaj cu aproximativ 70%.

Cel mai ridicat pret atins vreodata de actiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, inregistrat in decembrie 2010.

Gabriel Resources detine aproximativ 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania care dezvolta proiectul minier. Restul titlurilor sunt detinute de stat, prin Minvest Deva.